ABD'nin yaptırım tehdidine yanıt

ABD'nin yaptırım tehdidine yanıt

ABD'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım tehdidine yanıt geldi.

Amerikan vatandaşlarına yönelik kovuşturmalarına devam etmesi halinde mahkemeye yönelik ambargolara başlanacağı tehdidinde bulunan ABD'ye Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (ICC) yanıt geldi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yaptığı yazılı açıklamada, "ICC, bir hukuk mahkemesi olarak, bu prensipler ve hukuk üstünlüğü çerçevesinde çalışmalarına kararlı bir şekilde devam edecek" denildi.

ICC açıklamasında "İnsanlık vicdanını sarsan suçlar için hesap verilmesi" yönünde bir aracı görevi gördüklerini belirtirken, bağımsız ve tarafsız bir yargı kurumu olarak gerçekten şart olmadığı hallerde bu süreçlere müdahil olmadıklarını vurguladı.

ABD'NİN ATABİLECEĞİ ADIMLAR NELER?

ICC yargıçları ve savcılarının ABD'ye girişi yasaklanabilir ve ABD'deki maddi varlıkları hedef alınabilir.

Bolton "Onları ABD ceza sisteminde yargılayacağız. Aynısını ICC'nin Amerikalılara yönelik soruşturmalarında yardımcı olan şirketlere ve ülkelere de yapacağız” da demişti. 

NE OLMUŞTU?

ICC, Afganistan'daki ABD askerlerini tutsaklara kötü muamele iddiaları nedeniyle yargılamayı değerlendiriyor.

Bunun üzerine, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ICC'yi "gayrımeşru" diye tanımlamış ve ABD'nin "vatandaşlarını korumak için" elinden geleni yapacağını söylemişti

ICC NEDİR?
Mahkeme, soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçlarından sorumlu olanları yargılıyor ve ulusal makamların bunu yapamadığı veya yapmadığı durumlarda devreye giriyor.

ICC 2002'de Roma Antlaşması'yla kurulmuş ve 123 ülke üye olmuştu. ABD’de 123 ülkeden biri.