ABD'nin Suriye Temsilcisi: IŞİD ile savaş birkaç ay içinde bitebilir

ABD'nin Suriye Temsilcisi: IŞİD ile savaş birkaç ay içinde bitebilir

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, IŞİD'e karşı yürütüldüğü ifade edilen savaşın birkaç ay içinde sona erebileceğini söyledi.

Jeffrey, IŞİD'e karşı son savaş alanının Fırat Nehri boyunca Kürt birliklerin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yürütüldüğünü belirterek, "Savaş sürüyor ve birkaç ay içerisinde sona ermesini bekliyoruz, bu IŞİD'in elindeki konvansiyonel sayılabilecek son alan olacak” dedi.

Jeffrey, Amerikan güçlerinin IŞİD'e karşı elde edilecek galibiyetin uzun süreli olması için çalışmaya devam edeceğini ekleyerek şöyle söyledi:

‘SİYASİ SÜREÇ’ MESAJI

"IŞİD'in yenilgisinin uzun süreli olması demek sadece IŞİD'in bölgede kalan son konvansiyonel askeri birliğinin yok edilmesi değil, IŞİD'in uyuyan hücrelerle geri gelmemesi ya da isyancı birliği olarak ortaya çıkmaması anlamına gelmektedir."

Jeffrey, IŞİD'in yenilgiye uğratılması ile beraber siyasi sürecin yeniden canlandırılması ve yıllardır devam eden iç savaşın yatıştırılması gerektiğini de söyledi.

'RUSYA'YI SORUMLU TUTUYORUZ'

ABD’li diplomat, bu doğrultuda Rusya, Almanya, Fransa ve Türkiye'nin İstanbul'daki toplantıda anlaştığı gibi yılsonuna kadar bir anayasa komisyonunun kurulması gerektiğini söyledi.

Jeffrey, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın masaya getirilmesi konusunda Rusya'yı sorumlu tuttuklarını kaydetti.

ABD: İRAN BİZİM İÇİN TEHDİT

BBC Türkçe’nin haberine göre ABD'li diplomat ayrıca ABD'nin Suriye'deki İranlı güçlerin çekilmesini talep ettiğini söyledi. İran'ın bölgedeki askeri varlığının ABD'nin müttefiklerine tehdit oluşturduğunu söyledi.

İLERİ HATIRLATIYOR: TÜRKİYE’DEKİ 4’LÜ SURİYE ZİRVESİ

Ekim ayında Suriye'de çözüm arayışı için, Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla İstanbul'da dörtlü bir zirve düzenlenmişti. Konferansta alınan karar gereğince yılsonuna kadar Suriye'de anayasa komitesinin kurulmasının hedeflendiği aktarılmıştı.