ABD'nin Latin Amerika'daki işgal tarihi

ABD'nin Latin Amerika'daki işgal tarihi

Venezuela'daki gerilimin faili ABD'nin Latin Amerika'daki yakın dönemdeki askeri müdahaleleri binlerce kişinin ölümüne sebep oldu.

Özgür Yılmaz

Son dönem Venezuela'daki olaylarda kendini başkan ilan eden Juan Guaido'nun destekçisi ABD'nin 21. yüzyıldaki Latin Amerika ve Karayipler'deki işgallerini derledik.

İşgallerin gerekçeleri genelde ABD'nin ekonomik ve politik çıkarlarını koruması oldu. Bu saldırgan politika birçok kez uluslararası toplumun baskılarıyla geri adım atsa da, binlerce masum sivilin de hayatını kaybettiği birçok müdahaleye de sebep oldu.

1934 - Haiti

ABD ülkede köleliği yeniden tesis etmek için 1934 yılında adaya askerlerini yolladı.

1934 - Nikaragua

ABD Nikaragua'da anayasacı hareketi bastırmak için 1898 yılında işgal ettiği ülkeden 1934 yılında Nikaragualıların mücadelesi sonucunda çıktı.

1954 - Guatemala 

İlerici bir subay olan Jacobo Arbenz hükümetini devirmek için ABD ülkeye askerlerini yolladı. 

1961 - Küba

Küba Devrimi'nde sonra gerçekleşen Domuzlar Körfezi çıkarmasında ABD güçleri, Kübalı devrimciler tarafından yenilgiye uğratıldı.

1965 - Dominik Cumhuriyeti

Demokratik seçimlerle iktidara gelen ilerici Juan Bosh "komünist" olduğu gerekçesiyle iktidardan indirildi. 

28 Nisan 1965'te ABD askeri güçleri Brezilya ordusuyla birlikte Dominik Cumhuriyeti'ni işgal etti ve Juan Bosh komutasındaki ilerici güçleri yenilgiye uğrattı.

ABD bu işgali 42 bin askerle gerçekleştirdi. Ufak çaplı bir direnişten sonra ateşkes imzalandı ve iktidar Héctor García Godoy'a bırakıldı. Darbe karşıtı liderler, 1966'da demokrasi yeniden tesis edilene kadar ülkeden sürüldü. 

1983 - Granada

Devrimci bir lider olan Maurice Bishop halkı tarafından seviliyordu. Ancak bu durum 5 bin ABD deniz piyadesinin adayı işgal etmesine engel olamadı.

Çıkan çatışmalarda ABD askerleri 69 kişiyi öldürdü, 358 kişiyi yaraladı. Aynı zamanda Bishop'a desteğe gelen 25 Kübalı asker de burada hayatını kaybetti.

1989 - Panama

ABD Panama Kanalı'ın hakimiyetini almak isteyen Manuel Noriega iktidarını devirmek için Panama'yı 20 Aralık 1989'da işgal etti.

25 bin ABD askerinin katıldığı işgal, binlerce sivilin ölümüne yol açtı. En az 500 sivil yaralandı. Ancak ölü ve yaralılar için resmi bir kayıt yok.