ABD’nin Kudüs kıyağına 'tren istasyonu' jesti

ABD’nin Kudüs kıyağına 'tren istasyonu' jesti

İsrail, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ABD başkanı Trump’a bir jestle karşılık verecek.

İsrail'de yayın yapan Yediot Ahronoth gazetesi, Tel Aviv yönetiminin Kudüs'teki Ağlama Duvarı Tren İstasyonu'na ABD Başkanı Donald Trump'ın adını vereceğini yazdı. Açıklamayı, Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz yaptı.

Haaretz gazetesi ise, Kudüs'teki Eski Şehir bölgesinde inşa edilecek tren istasyonunun planlandığını sayfalarına taşıdı.

TRUMP'IN ADINI TREN İSTASYONUNA VERECEKLER

Katz, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan Donald Trump'a teşekkür etmek için söz konusu adımın atılacağı bilgisini verdi. Hürriyet’in aktardığı habere göre İsrail Ulaştırma Bakanı, "Duvar Yahudi insanlar için kutsal bir yer ve Trump'ın adının istasyona verilmesi kararını aldım" dedi.

Yerel basın, söz konusu hızlı tren inşaat projesinin Tel Aviv'le Kudüs'ü birbirine bağlayacağını ve 720 milyon dolara mal olacağını aktarıyor.

NE OLMUŞTU?

Trump, 6 Aralık’ta Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı aldıklarını açıklamıştı. Tel Aviv'deki büyükelçilik binasının ise önümüzdeki yıllarda Kudüs'e taşınacağını açıklanmıştı.

Filistinlileri sokağa döken karar dünya ülkelerinde de tepkiyle karşılanmış, dört bir yanda protesto edilmişti. İsrail askerlerinin gerçek mermi kullandığı protestolarda Filistinliler hayatını kaybetmiş, onlarcası da gözaltına alınmıştı.

İSRAİL, BM'DE DE HEZİMETE UĞRAMIŞTI

BM Genel Kurulu'nda Trump’ın kararına karşı yapılan tarihi oylamada ise ABD ve İsrail hezimete uğradı. Trump'ın ilan ettiği kararın geçersiz olduğunu belirten tasarıya 128 ülke destek verdi. ABD ve İsrail'le aynı oyu kullanan ülke sayısı ise 7’de kaldı.