ABD’nin Kudüs kararına dünyadan tepkiler

ABD’nin Kudüs kararına dünyadan tepkiler

ABD Başkanı Donald Trump’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını resmileştiren kanunu imzalamasının ardından dünyadan tepkiler gelmeye başladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas yaptığı açıklamada “Uzun yılardan beri ABD rol oynuyordu. Bu İsrail’in mükafatlandırılmasıdır. Bu aşırı örgütlere yardım edecektir. Bunlar bir dini savaş çıkarmak için bir bahane arıyorlar. Uluslaraası düzeyde hiç bitmeyen savaşlara yol açacaktır. Biz bunlar olmasın diye hep çalıştık. Kardeş dost ülkelerin liderleri ile yakın dost içinde olduk. Barışın uygulanması için işgal topraklarının boşaltılması için, bağımsız bir Filistin devleti için çalıştık. 194 no'lu karar doğrultusunda bunların yapılmasını istedik. Saat saat yeni gelişmeleri izlemekteyiz. Uygun kararları alacağız” ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise yaptığı açıklamada Trump’a teşekkür etti ve "İsrail halkı sonsuza kadar minnettar olacak" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron konuyla ilgili "ABD'nin tek yanlı kararını desteklemiyoruz" şeklinde konuşurken kararı “üzücü” olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise düşüncelerini, "İki devletli çözüme bir alternatif, bir B planımız yok" şeklinde ifadelendirdi.