ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği resmen açıldı: 43 ölü, binlerce yaralı!

ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği resmen açıldı: 43 ölü, binlerce yaralı!

ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv'den taşınan büyükelçilik bugün Kudüs'te açıldı. Filistinlilerin düzenlediği protestolara İsrail güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.

Fotoğraflar: AA

Güncelleme 17.30

Filistin Sağlık Bakanlığı ölü sayısının 43’e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 2 binin üzerine çıktığını duyurdu.

Güncelleme 16.15

ABD Başkanı Trump'ın 7 Aralık 2017'de  Kudüs'ü  İsrail'in başkenti olarak tandığını ilan etmesinin ardından, ABD yönetimi bugün büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdı. Yapılan açıklamada Kudüs Büyükelçiliği'nin resmen açıldığı duyuruldu

Güncelleme15.50

Filistin Sağlık Bakanlığı ölü sayısının 40'a yükseldiğini duyurdu.

Daha önce İsrail protestosunda iki bacağını kaybeden Filistinli direnişçi Fadi Ebu Salah'ın da bugünkü Küdüs protestosunda hayatını kaybettiği aktarılıyor.

Filistin Hükümet Sözcüsü Yusuf Mahmud, İsrail hükümetini 'İsrail işgaline karşı kahramanca direnen Gazzelilere karşı korkunç bir katliam düzenlemekle suçladı. Mahmud, uluslararası toplumu bu korkunç katliamı durdurmak için müdahale etmeye çağırdı.

Güncelleme 15.30

AA'nın geçtiği bilgiye göre, Gazze Şeridi sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri tarafından katledilen Filistinli sayısı 37'ye yükseldi.

Güncelleme 14.40

Filistinlilere yönelik Gazze’de düzenlenen İsrail saldırısında aralarında 14 yaşında bir çocuğun da olduğu 18 kişi hayatını kaybetti.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Kalendiya askeri kontrol noktasında Filistinlilerin protesto yürüyüşüne İsrail güvenlik güçleri saldırdı.

Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya'da toplanan bir grup Filistinliye İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdı. Filistinliler, İsrail askerlerinin müdahalesine taşla karşılık verdi. Batı Şeria'nın El Halil ve Beytüllahim şehirlerinde düzenlenen protestolara da İsrail askerleri saldırdı.

Filistin Kızılayı, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze sınırındakilere gerçek mermi, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gazla saldırdığını duyurdu. Yaralılardan en az 253'ünün gerçek mermiyle vurulduğunu belirtti.

ABD Başkanı Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada "İsrail için harika bir gün" yazdı. 


Güncelleme 13.45

Gazze sınırındaki protestocularda yönelik düzenlenen İsrail saldırısında hayatını kaybeden Filistinli sayısı 9'a yükseldi. 500'ü aşkın da yaralı var.

Gazze'den İsrail sınırına yürüyen kişi sayısının ise 15 bini aştığı öğrenildi.

Öte yandan, ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'teki açılışında temsil edilecek ülkeler açıklandı. Aralarında Avrupa Birliği'nin karara muhalefetine rağmen 4 AB ülkesi de var. İşte o ülkeler: Angola, Arnavutluk, Avusturya, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filipinler, Guatemala, Güney Sudan, Gürcistan, Honduras, Kamerun, Kenya, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Macaristan, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya, Zambiya.


ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv'den taşınan büyükelçilik bugün Kudüs'te açılıyor. Trump'ın video bağlantısıyla sesleneceği ve kızı ile damadının katılımına sahne olacak açılış öncesi, Gazze sınırında protestolar düzenleniyor. Ölü, yaralı haberleri geliyor.

İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi, Gazze'de İsrail ateşinden ölen Filistinli sayısının 2'ye çıktığını duyurdu.

[ih2]

Gazze Sağlık Bakanlığı, Gazze-İsrail sınırında binlerce kişinin katıldığı protestolara İsrail ordusunun açtığı ateşte en az 1 Filistinlinin öldüğünü, 69 Filistinlinin ise yaralandığını duyurdu. Sputnik’in aktardığı habere göre, Güneydoğudaki Han Yunis'te öldürülen Filistinlinin 21 yaşında olduğu, yaralılardan 9'unun durumunun da ciddi olduğu açıklandı.

[ih3]

NELER OLUYOR?

ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den taşınarak, İsrail'in kuruluşunun 70. yıldönümü olan bugün Kudüs'te açılmasına karşı Gazze'de protestolar düzenleniyor. İsrail güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu çok sayıda Filistinlinin yaralandığı iki kişinin de öldüğü haberleri gelmeye başladı.

Arap Birliği, ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasını 'yasadışı' olarak niteleyerek çarşamba günü olağanüstü toplanacağını duyurdu.

Lübnan'daki direniş hareketi Hizbullah'tan, Trump'ın ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının 'değersiz' olduğuna dair bir açıklama geldi.