ABD'nin İsrail'e silah satışını durdurması yönünde meclise tasarı sunuldu

ABD'nin İsrail'e silah satışını durdurması yönünde meclise tasarı sunuldu

ABD'de bir grup Demokrat vekil, Biden yönetiminin onay verdiği ve İsrail'e yapılacak 735 milyon dolarlık silah satışının durdurulması için hazırladıkları tasarıyı meclise sundu.

Amerika’da bazı Demokrat vekiller, Biden yönetiminin İsrail'e satışına onay verdiği 735 milyon dolarlık silah satışının durdurulması için meclise hazırladıkları tasarıyı sundu.  
Temsilciler Meclisinin Demokrat New York vekili Alexandria Ocasio-Cortez'in başında olduğu ve Filistin kökenli vekil Rashida Tlaib, Ilhan Omar ve Mark Pocan gibi Demokratların destek verdiği tasarının meclise sunulduğu ifade edildi. 

Gazze saldırılarından hemen önce ABD yönetiminin İsrail'e satışına onay verdiği 735 milyon dolarlık hassas güdümlü silah satışının durdurulmasını öngören tasarıya öncülük eden  Ocasio-Cortez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin İsrail'e silah satışını eleştirdi. Ayrıca Cortez, seçmenlerden kendi vekillerine İsrail'e silah satılmaması hususunda ulaşmaları için çağrıda da bulundu. 

Demokrat vekil, "ABD, uluslararası medya kuruluşlarını, okulları, hastaneleri, insani yardım misyonlarını ve sivillerin yaşam alanlarını bombalarken bizim kaynaklarımızı kullanan İsrail hükümetine incelemeden otomatik olarak onaylanan silahlar satmamalı. İnsan haklarını koruma gibi bir sorumluluğumuz var" dedi. 
Evrensel’de yer alan habere göre, Joe Biden yönetiminin 5 Mayıs’ta İsrail’e 735 milyon dolar değerinde Müşterek Direkt Taarruz Mühimmatı (JDAM) olarak da bilinen hassas güdümlü füzelerin satışına onay verdiğini Kongreye tebliğ ettiği dün ortaya çıkmıştı. 

Bu satış tebligatı, Kongrede 15 günlük değerlendirme süreci için bekletilirken, özellikle de Demokrat Kongre üyelerinden bazılarının bu satıştan rahatsız olup detaylarına ilişkin bilgi talebinde bulunduğu ifade edilmişti. 

Dün Temsilciler Meclisindeki bazı Demokrat vekiller ise satış onayının bekletilmesi için bir neden olmadığı yönünde görüş beyan etmişti.