ABD'nin Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield, ABD Temsilciler Meclisi'nde oylanan 'Ermeni soykırımı yasa tasarısı'yla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, ABD Temsilciler Meclisi'nde oylanan 'Ermeni soykırımı yasa tasarısı'yla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Tasarı, 11’e karşı 405 oyla Temsilciler Meclisi’inden geçmişti.

Dün, Türkiye'nin Suriye'deki askeri harekatına karşı ABD Kongresi'nin alt meclisi Temsilciler Meclisi'ne sunulan yaptırım yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde oylandı. Tasarı 403'e 16 oyla kabul edildi. Aynı zamanda "Ermeni Soykırımı'nı resmi olarak tanıyan" yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı en yakın zamanda ABD Senatosu’nda oylamaya sunulacak.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı iki gelişme üzerine ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield'ı çağırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "ABD Temsilciler Meclisince 1915 olayları ile ilgili alınmış olan tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun karar ve Barış Pınarı Harekatı ile bağlantılı olarak ülkemize yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı ile ilgili olarak ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştır'' denildi.

'BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE'

Konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''David Satterfield'a rahatsızlığımızı ilettik" derken, ''Bizim için yok hükmünde bir karar. Oyunlarını bozduk, intikam alıyorlar. Amerikan elçisini çağırdık, rahatsızlıklarımızı ilettik" ifadelerini kullandı.