ABD'nin 46'ncı Başkanı Joe Biden kimdir?

ABD'nin 46'ncı Başkanı Joe Biden kimdir?

ABD’nin resmi olmayan sonuçlara göre 46’ncı Başkanı seçilen Joe Biden’ın geçmişi ve bugünü...

ABD’li siyasetçi ve avukat Joseph Robinette "Joe" Biden Jr. 20 Kasım 1942’de Pensilvanya’da doğdu. Erken yaşta siyasete atılan Demokrat Parti üyesi Biden, 1973 yılında henüz 30 yaşındayken Delaware senatörü oldu. Bu görevi 2009 yılına kadar sürdüren Biden, 2009 ile 2017 yılları arasında ise 47. ABD Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.

İrlanda kökenli Katolik bir ailede dünyaya gelen Biden’ın babası Joseph Robinette Biden Sr., annesi ise Catherine Eugenia Finnegan'dı. Valerie, James Brian, ve Francis W. isimlerinde üç kardeşi olan Biden, 1953'te ailesiyle beraber Claymont, Delaware'ye taşındı. İlk, orta, ve lise eğitimini Claymont'da alarak 1961'de mezun oldu. 1965'te Delware Ünivesitesi'nden politika bilimi üzerine eğitim alarak mezun oldu. Ardından Syracuse Üniversitesi Hukuk fakültesinden, avukat olarak 1969'da mezun oldu. Wilmington Hukuk firmasında çalışmaya başladı.

2020'de Demokratların başkan adayı olarak, Trump'a başkanlık seçimlerinde rakip oldu.

Biden, 27 Ağustos 1966 tarihinde Neilla Hunter ile evlendi, 1972 yılında eşi vefat etti. Beau, Hunter, Naomi adlarında 3 çocukları oldu. 1977 yılında Jill Jacobs ile evlendi. Ashley B. (d. 1981) bir çocuğu oldu. Kızı Ashley Biden, 2012 yılında Howard Kerin ile evlendi. Joe Biden'in oğlu Beau Biden beyin kanserinden dolayı 2015 yılında vefat etti.

BIDEN’IN 12 EYLÜL ÖNCESİ TÜRKİYE ZİYARETLERİ

Yeni ABD Başkanı, 12 Eylül 1980 darbesinden kısa bir süre önce ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi heyetinin başında gelmişti. Biden ve beraberindeki üç senatör Ankara’da Başbakan ve Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, CHP lideri Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı Hayrettin Erkmen ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ve kuvvet komutanlarıyla da görüşmeler yaptı.

Joe Biden (soldan ikinci) 12 Eylül 1980 darbesinden bir süre önce ABD’nin Türkiye’den askeri taleplerini Senato adına iletmek üzere Ankara’da (Foto: Anadolu Ajansı/Necdet Onur arşivi)

 

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report’ta yer alan yazısında, Biden'ın ve daha sonra gerçekleşen ziyaretlerde ABD'nin istediğini alamadığını, tüm taleplerin 12 Eylül darbesinin ardından gerçekleştiğini ifade etti. 

 ABD tarihinde en yaşlı başkan seçilen Biden, seçim kampanyası sürecinde Erdoğan ve Ankara’ya dönük sert çıkışlarında Rus yapımı S-400 füze alımı nedeniyle yaptırım uyarılarında bulundu.