ABD'li Yargıç Berman, Halkbank davasının düşürülmesi talebini reddetti

ABD'li Yargıç Berman, Halkbank davasının düşürülmesi talebini reddetti

ABD Manhattan Bölge Yargıcı Richard Berman, Halkbank'ın yargılanmadan muaf olduğu konusundaki talebini reddetti.

ABD savcılık makamının Halkbank ve bankanın yöneticilerini İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki kişi veya paravan şirketleri kullanarak ABD'nin İran'a yaptırımlarını ihlal etmekle suçladığı davada, ABD Manhattan Bölge Yargıcı Richard Berman, Halkbank'ın Yabancı Ülke Muafiyeti Yasası'nı gerekçe göstererek yargılanmadan muaf olduğu konusundaki talebini reddederek, yasanın yargılanmaya yönelik bir muafiyet sağlamadığını açıkladı.

Halkbank'ın ABD Hazine Bakanlığı yetkilileriyle olan yazışmaları ve ABD finansal sistemi vasıtasıyla 1 milyar dolardan fazla parayı akladığı yönündeki iddiaları işaret eden Yargıç Berman, ticari işlemler nedeniyle istisna getirilmesinin "açık bir şekilde Halkbank’ın davasına uygun olup savcılığı destekleyeceğini" söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre, Halkbank'ın ABD'deki avukatları ve ABD'li yetkililer konu hakkındaki sorulara henüz yanıt vermezken, davanın bir sonraki celsesi ise 1 Mart 2021'de görülecek.

NE OLMUŞTU?

ABD'de Halkbank ve bankanın yöneticileri savcılık tarafından İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki kişi veya paravan şirketleri kullanarak ABD'nin İran'a yaptırımları ihlal etmekle suçlanmıştı.

Halkbank geçen yılın ekim ayında getirilen banka işlemlerinde sahtecilik, kara para aklama ve gizli anlaşma yapma suçlamalarını reddetmişti. Savcılar ayrıca Halkbank'ı 1 milyar doları ABD üzerinden olmak üzere, İran'ın gizlice 20 milyar dolar transfer etmesine yardımcı olmakla suçlamışlardı.