ABD'li tutuklu Pastör ev hapsine alındı

ABD'li tutuklu Pastör ev hapsine alındı

Trump'ın tutukluğunu 'rezalet' diye değerlendirdiği ABD'li Pastör Andrew Craig Brunson 6 gün sonra tahliye edildi.

Ekim 2016'dan bu yana Türkiye'de tutuklu olan Pastör Andrew Craig Brunson adli kontrol şartıyla ev hapsine alındı. İzmir Ağır Ceza Mahkemesi, casuslukla suçlanan ABD'li Pastör Brunson'ın adli kontrolle ev hapsine alınmasına hükmetti.

SAĞLIK SORUNLARINI GEREKÇE GÖSTEREREK İTİRAZ ETTİ

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 18 Temmuz'da görülen duruşmada tutukluluk halinin devamına hükmedilen Brunson, avukatı İsmail Cem Halavurt aracılığıyla sağlık sorunlarını da gerekçe göstererek karara itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren mahkeme, Brunson'ın İzmir'deki adresinde 'konutunu terk etmekten yasaklanması' ve yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar vererek tahliyesini kararlaştırdı.

EV HAPSİNE ALINARAK TAHLİYE EDİLDİ

Kararda, "Her ne kadar 18 Temmuz 2018 tarihli oturumda sanık ve müdafi tarafından yapılan tahliye talebi reddedilmişse de CMK 104 ve 105. maddeleri uyarınca mahkememizce dosya üzerinde yapılan yeniden değerlendirme neticesinde sanığın savunmasının alınmış oluşu, sanığa isnat olunan suçlar yönünden delillerin büyük oranda toplanmış oluşu, sanık ve müdafi tarafından iletilen sağlık mazereti, sanık her ne kadar yabancı ülke vatandaşı ise de tutukluluktan elde edilecek faydanın etkin adli kontrol hükümleriyle sağlanabilecek oluşu hususları nazara alınarak tahliyesine karar verildi" denildi.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İzmir'de tutuklu bulunan ve bugün şartlı olarak tahiliye edilen rahip Brunson ile ilgili sosyal medyadan bir açıklamada bulundu.

Pompeo, "Karardan memnunuz ancak yeterli değil" dedi.

BRUNSON NEDEN TAHLİYE EDİLDİ?

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'de Ekim 2016'dan bu yana tutuklu olan Pastör Andrew Craig Brunson'ın tutukluluğuna devam kararı çıkmasına tepki gösterip Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Twitter'da etiketleyerek "Erdoğan, Brunson'ın serbest kalması için bir şey yapmalı" demişti.

TRUMP: ERDOĞAN BİR ŞEY YAPMALI

Trump'ın Twitter hesabından paylaştığı mesajda şu ifadeler yer alıyordu: "Türkiye'nin cezaevindeki saygın Pastör Andrew Burnson'ı tahliye etmemesi tam bir rezalet. Çok uzun zamandır rehin tutuluyor. @RT_Erdogan bu mükemmel Hristiyan eş & babanın serbest kalması için bir şey yapmalı. Yanlış bir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var!"

Trump'ın Brunson'un tahliseyini isteyerek Erdoğan'a attığı tweete de Dışişleri Bakanlığı "Türkiye bir hukuk devletidir. Ortada hukuki bir süreç var" diyerek cevap vermişti.

[ih2]

'TÜRKİYE'YE BORÇ VERMEYİN'

Bunun üzerine Brunson'un tutukluluk haline devam kararının verilmesiyle birlikte ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili 6 senatör, yeni bir yasa tasarısı sunmuştu. Tasarıyla, "Türk hükümeti ABD vatandaşlarının haksız yere tutuklamaya son verene dek Türkiye'nin uluslararası mali kuruluşlardan borç almasının kısıtlanması" önerildi.

Önerilen yasa tasarısının ardından şimdiye kadar yapılan üç duruşmada tahliye talebi reddedilen Brunson, ev hapsiyle tahliye edildi.