ABD'li senatörlerden Trump'a: Erdoğan'a 'açık mesaj' gönder

ABD'li senatörlerden Trump'a: Erdoğan'a 'açık mesaj' gönder

ABD'li 14 senatör, ABD Başkanı Trump'a yolladığı mektupta, "Erdoğan ve müttefiklerinin Türkiye'de insan haklarını erozyona uğrattığı ve demokrasiyi yıprattığı" belirtildi. Mektupta Trump'ın Erdoğan'a "açık mesaj" göndermesi istendi.

Aralarında ABD Senatosu Askeri Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve son seçimlerde Demokratların başkan adayı olmak için Hillary Clinton ile yarışan Bernie Sanders'ın da bulunduğu 14 senatör, ABD Başkanı Donald Trump'a Türkiye'ye ilişkin bir mektup gönderdi. 

[ih2]

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasına dikkat çekilen mektubun başında, "Türkiye'de insan haklarının erozyona uğraması ve demokratik değerlerin gerilemesi konusundaki ciddi endişelerimizi ifade etmek için yazıyoruz" denildi. 

"DİPLOMATİK GÖREVLİLERİMİZE YÖNELİK TACİZ KABUL EDİLEMEZ"

Topuz'un dışında yine ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Mete Cantürk hakkındaki gözaltı kararı ve Cantürk'ün bulunamayışı üzerine eşi ve çocuklarının gözaltına alınmasına değinilen mektupta, "Türk hükümetinin diplomatik görevlilerimizi ve ailelerini keyfi biçimde taciz etmesi veya tutuklaması kabul edilemez" ifadeleri kullanıldı. 

"ERDOĞAN VE MÜTTEFİKLERİ TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİ YIPRATTI"

Türkiye'nin Ortadoğu'da uzun süredir NATO'nun müttefiki ve istikrar ve demokratik değerlerin kaynağı olarak stratejik bir öneme sahip olduğunun belirtildiği açıklamada, "Ancak son birkaç yıldır Erdoğan ve müttefikleri, hukukun üstünlüğüne saldırarak, olağanüstü hal yetkileriyle temel hakları, ifade özgürlüğünü, yargı bağımsızlığını ve muhalif görüşleri bastırarak Türkiye'nin demokrasisini yıprattı." ifadeleri kullanıldı.

"ERDOĞAN BU GADDARLIĞI TOPRAKLARIMIZA DA TAŞIYOR"

Uluslararı Af Örgütü'nün üst düzey yetkililerinin tutuklanasına ve Wall Street Journal muhabiri Ayla Albayrak'a hapis cezası verilmesine de vurgu yapılan mektupta ayrıca "Erdoğan bu gaddarlığı topraklarımıza da taşıyor" denilerek mayıs ayında Erdoğan'ın korumalarının Washington'da Türkiye Büyükelçiliği önünde protestoculara saldırmasına da değinildi. 

"AÇIK MESAJ GÖNDERİN"

Mektubun son kısmında ABD'nin Türkiye'ye vize işlemlerini durdurmasını desteklediklerini belirten senatörler, Trump'a başka önlemler alma çağrısında bulunarak, "Erdoğan'a ABD'nin bu tür davranışlara tahammül edemeyeceğini ve herhangi bir işbirliği için insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne taahhütte bulunması gerektiğine dair açık bir mesaj gönderin" denildi.