ABD'li ilaç firmasının Sağlık Bakanlığı'na rüşvet verdiği iddiaları Meclis gündeminde

ABD'li ilaç firmasının Sağlık Bakanlığı'na rüşvet verdiği iddiaları Meclis gündeminde

CHP'li Ali Fazıl Kasap, ABD’li ilaç şirketi Alexion’un, Sağlık Bakanlığı’nda milyonlarca dolar rüşvet dağıttığı iddialarının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

CHP Kütahya Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Ali Fazıl Kasap,  ABD’li ilaç şirketi Alexion’un, Sağlık Bakanlığı’nda milyonlarca dolar rüşvet dağıttığını kabul etmesinin ardından, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (Securities and Exchange Commission); Alexion Pharmaceuticals isimli ilaç firmasının Türkiye ve Rusya'da Sağlık Bakanlığı yöneticilerine rüşvet verdiğine dair ayrıntılı komisyon kararını açıklamasının ardından AKP’li Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile Mehmet Müezzinoğlu dönemlerini kapsayan 2010–2015 yılları arasında Alexion Türkiye şubesinin, Solaris marka ilaçla ilgili düzenlemelerin yapılması için Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1,3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği iddia edildi.

'KOCA, KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMELİ'

CHP'li Kasap, Sağlık Bakanı Koca'nın yanıtlaması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin açıkladığı komisyon kararı belgelerine göre Alexion Pharmaceuticals Şirketi, ABD’de Rüşvetin Önlenmesi ve Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu (FCPA) uyarınca 21 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Belgelerde AKP’li eski Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile Mehmet Müezzinoğlu dönemlerini kapsayan 2010-2015 yılları arasında Alexion Türkiye şubesinin, Soliris marka ilaç hakkında düzenlemelerin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1,3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği iddia ediliyor. Bu iddialar korkunçtur. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmeli ve ülkemizin uluslararası alanda kaybettiği itibarı tekrar kazanmalıdır.”

CHP Kütahya Milletvekili Kasap'ın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesi ise şöyle:

  • Alexion Pharmaceuticals isimli ilaç şirketinin Sağlık Bakanlığı yöneticilerine 1.3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği iddiası doğru mudur?
  • ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC'in 2 Temmuz 2020 tarihli açıklamasında ayrıntılarıyla yer verilen bu olay hakkında bir soruşturma yürütmeyi düşünüyor musunuz?
  • Açıklanan belgelere göre, bu ödemeler karşılığında gerekli onay ve düzenlemelerin çıkması ve ilacın piyasada yaygınlaşması ile şirketin Türkiye’de 6.6 milyon dolardan fazla haksız kazanç elde ettiği  iddiaları ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?