AB'den Türkiye'ye Navtex tepkisi: Gerilimi artırıyor

AB'den Türkiye'ye Navtex tepkisi: Gerilimi artırıyor

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Türkiye'nin yeni Navtex ilanının Doğu Akdeniz'de gerilimi artırdığını söyleyerek diyalog çağrısında bulundu.

Doğu Akdeniz'de gerilim diyalog çağrılarına rağmen sürüyor. Türkiye'nin yeni Navtex ilanına hem Avrupa Birliği'nden hem de Yunanistan'dan tepki geldi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel de Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de gerilimi artırmakla suçlayarak taraflara geniş kapsamlı diyalog çağrısında bulundu. 

Türkiye'nin Yavuz sondaj gemisiyle hidrokarbon arama çalışmaları için ilan ettiği Navtex'in Kıbrıs ile Mısır'ın hak iddia ettiği sınırlarda olduğunu belirten Borrel, diyalog ve müzakerenin istikrar ve kalıcı çözüme giden tek yol olduğunu söyledi. Borrel, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini durdurmasını ve AB ile geniş kapsamlığı diyaloğa başlamasını istedi. 

Türkiye 18 Ağustos-15 Eylül tarihleri için Navtex ilan etmiş ve "çalışma alanına girilmemesi şiddetle tavsiye edilir" ifadesine yer vermişti. Türkiye'nin bu kararının ardından Kıbrıs Cumhuriyeti de karşı-Navtex ilan ettiğini duyurdu.