AB'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz uyarısı

AB'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz uyarısı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Ankara’yı tek taraflı eylemlerden kaçınma konusunda uyardı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yaptı. Borrell, Türkiye’yi bölgede tek taraflı eylemlerden kaçınması için uyardı ve konuyu blokla görüşme çağrısında bulundu.

Diğer yandan Borrell, Ankara’ya uygulanacak yaptırımlar konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti. Yaptırımların, Türkiye'ye ait gemileri kapsayabileceği, AB’nin şimdilik sadece anlaşmazlıkla bağlantılı isimleri listelediği belirtildi. Ancak sektör faaliyetleri ve varlıkların dondurulması gibi önlemlerin alınabileceği de açıklandı.

YUNANİSTAN YAPTIRIM BEKLENTİSİNDE

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Josep Borrell’in ‘Türkiye’ye yaptırım ile ilgili bir açıklama yapmasını büyük bir ilgiyle beklediğini’ söyledi. Dendias, AB’nin Türkiye’ye yeni yaptırım tehditlerinde bulunmasını ‘kaçınılmaz’ olarak değerlendirdi.

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “AB, Doğu Akdeniz’de çözüm arzu ediyorsa tarafsız davranmalı ve dürüst bir arabulucu olmalıdır, AB’yi Yunanistan’ın hukuka aykırı taleplerine destek olmamaya davet ediyoruz. AB’nin yaptırım dili kararlılığımızı daha da artırıyor” denildi.