AB'den kötü haber: 'Listede Türkiye yok'

AB'den kötü haber: 'Listede Türkiye yok'

AB üyelerinin bir araya geldiği Daimi Temsilciler Komitesi'nden, Türkiye'ye salgın nedeniyle kapatılan sınırların yeniden açılmasına ilişkin onay çıkmadı.

İleri Haber

Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin büyükelçilerini bir araya getiren Daimi Temsilciler Komitesi'nin, salgın nedeniyle kapatılan sınırların yeniden açılması hakkında dün yaptığı toplantıda Türkiye'ye yeşil ışık yakılmadı.  

Avrupa'nın sınırlarının hangi ülke vatandaşlarına açılabileceğine ilişkin yapılan ilk değerlendirmede, Avustralya, Kanada, Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda, Ruanda, Tayland, Uruguay, Cezayir, Fas, Tunus, Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan için olumlu görüş belirtildi. Listenin bugün netleşmesi  pazartesiden önce de nitelikli çoğunluğun onayıyla kabul edilmesi bekleniyor. 

Le Monde'un haberine göre, kimi temsilciler daha fazla inceleme için süre talebinde bulunurken, listede zaman içinde revizyon yapılabileceği belirtiliyor. 

Brüksel'deki toplantıda, salgında hâlâ risk taşıdığı vurgulanan Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, İsrail ve Suudi Arabistan'ın ilk etapta liste dışı bırakılması konusunda bir uzlaşma olduğu bildirildi. 

Çinli turistlerin ise Pekin yönetiminin sınırları açması halinde Avrupa'ya kabul edilebileceği, burada karşılıklılık ilkesinin gözetileceği değerlendirmesinde bulunuldu.