ABD'den Yeni Çin Kararı: Misilleme Gecikmedi

ABD'den Yeni Çin Kararı: Misilleme Gecikmedi

ABD Çin menşeli yeni ürünleri ek gümrük vergisi kapsamına aldı. Çin yönetimi misillemeye başvuracaklarını ve anlaşmazlığın Dünya Ticaret Örgütü'ne taşıyacaklarını duyurdu.

ABD'nin Çin menşeli ürünlere koyduğu yeni ek gümrük vergisi uygulamaya girdi. Ek gümrük vergisi kesilecek yeni ürünlerin ithalat bedeli 16 milyar doları buluyor. Yaklaşık 50 milyar dolar tutarındaki Çin mallarına uygulanması kararlaştırılan cezalı gümrüklerin 36 milyar dolarlık ilk bölümü Temmuz ayı başında yürürlüğe girmişti.

ÇİN’DE MİSİLLEME VE ŞİKAYET YANITI

Çin yeni gümrük tarifesi uygulanmasını eleştirdi ve karşı önlem almaktan başka çarelerinin kalmadığını duyurdu. Çin Ticaret Bakanlığının açıklamasında ABD'nin gümrük politikasının Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğu ve Çin mallarından ek gümrük vergisi kesilmesi nedeniyle teşkilata başvurulacağı belirtildi.

ABD’DEN KARŞI AÇIKLAMA: CEZADA BİZİM HIZIMIZA YETİŞEMEZLER

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, cezalı gümrük vergisi uygulamasında Çin'in ABD'nin hızına yaklaşamayacağını söyledi. Ross bir televizyona verdiği demeçte "Tabii biraz misilleme yaparlar. Ama bizim mermimiz daha fazla. Çin bunu biliyor. Ekonomimizin onlardan çok daha güçlü olduğunu da biliyorlar” dedi.

DÜNYA EKONOMİSİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında aylar önce başlayan ticari anlaşmazlık sürecinde her iki ülke de ek gümrük vergisi kararlaştırıyor ve tehditlerde bulunuyor. Çin ile ABD arasındaki çekişmenin küresel ekonomik durgunluğa yol açacağından endişe ediliyor.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

ABD'nin Çin'e yönelttiği suçlamalar arasında "fikri mülkiyet hırsızlığı" da bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in ikili ticarette aşırı fazla elde etmesine tepki gösteriyor.

Yeni gümrük rejiminin yürürlüğe girmesine paralel olarak ABD ve Çin yetkilileri ticari anlaşmazlığı görüşmek üzere Haziran ayından bu yana ilk kez bir araya geldi. Çin heyeti iyimser olunduğunu duyururken, Trump, beklentilerin abartılmaması açıklaması yaptı. DW Türkçe’nin aktardığına göre görüşmelere Perşembe günü devam edilecek.