ABD'den Venezuela'ya yaptırım çağrısı

ABD'den Venezuela'ya yaptırım çağrısı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'ya destek vermek amacıyla Kolombiya'ya geldi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'nin davetlisi olarak başkent Bogota’ya geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Pence’in ziyaretinin amacının kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'ya destek vermek olduğu ifade edildi.

Pence, Bogota ziyareti kapsamında katıldığı 11. Lima Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Venezuela'da yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

PENCE: SİZİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Başkan Yardımcısı Pence, ABD'nin Juan Guaido'ya olan desteğini yineleyerek, "Başkan Guaido, Başkan Donald Trump, size ve Venezuela halkına bir mesajı iletmem için burada bulunmamı istedi. Biz ABD olarak yüzde yüz sizinleyiz. Bugün burada bulunan bütün ülkelerle beraber Venezuela'da demokrasi ve özgürlük tesis edilene kadar sizi desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Venezuela'nın seçilmiş Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun "gaspçı" olduğunu iddia eden Pence, "Nicolas Maduro gitmelidir. Venezuela'daki mücadale, baskıyla özgürlük arasında diktatörlüğe karşı demokrasinin mücadelesidir" dedi.

ABD'DEN VENEZUELA'YA 56 MİLYON DOLAR EK YARDIM

Pence, ABD'nin Venezuela'ya olan yardımlarını hatırlatarak, "Venezüella halkına desteğimiz yalnızca devam etmekle kalmayıp artacaktır da. ABD, bölgede Venezuela halkına yardım eden müttefiklerine 56 milyon dolar ek yardımda bulunacak" dedi.

Pence, "Lima Grubu'na bağlı olan bütün ülkelerden Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'ya ait banka hesaplarının dondurulmasını ve Guaido'ya aktarılmasını talep ediyoruz. Ayrıca Maduro'ya yakın kişilere vizenin kısıtlanmasını ve Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası'nda Guaido’nun temsilcinin tanınmasını desteklemenizi bekliyoruz" diye konuştu.

Pence, ABD'nin Venezuelalı üst düzey devlet görevlilerine ve Maduro hükümetinin ekonomik ağına karşı yaptırımların daha da artıracağını sözlerine ekledi.

'BÜTÜN SEÇENEKLER MASADA'

Askeri müdahale konusuna açıkça değinmeyen Pence, Trump'ın "Venezuela konusunda bütün seçenekler masada" sözünü hatırlattı.

JOHN BOLTON: MADURO'NUN EYLEMLERİ CEZASIZ KALMAYACAK

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, "Maduro’nun eylemleri cezasız kalmayacak. Bugün ABD, umutsuzca ihtiyaç duyulan uluslararası insani yardımın engellenmesine katkıda bulunan ve yolsuzlukla meşgul olan Venezuela sınırındaki yöneticilere karşı harekete geçti" diyerek Venezuela'ya askeri müdahale sinyali verdi.