ABD'den Türkiye'ye: 'Kıbrıs'ta doğal gaz aramayı durdurun'

ABD'den Türkiye'ye: 'Kıbrıs'ta doğal gaz aramayı durdurun'

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmalarını başlatmasına AB'nin ardından ABD de tepki gösterdi. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada, çalışmaların derhal sonlandırılması istendi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına Avrupa Birliği’nin (AB) ardından ABD de tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye gemilerinin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetlerinden derin kaygı duyulduğu ifade edildi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Margan Ortagus’un yaptığı açıklamada, Türkiye’ye faaliyetlerine son verme çağrısı yer aldı. Gazete Duvar'daki habere göre, Ortagus, “ABD, Türkiye’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölge olarak tanımladığı alanda sondaj faaliyetlerini yapma niyetini duyurmasından derin kaygı duyuyor. Bu adım oldukça provokatif ve bölgede tansiyonu artırma riski taşıyor. Türkiye yetkililerini bu faaliyetleri durdurmaya ve tüm tarafları itidale davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hafta sonunda Fatih Sondaj Gemisi ile Kıbrıs’ın batısında doğal gaz arama çalışmalarına başladığını açıklamıştı. Çavuşoğlu, “Türkiye’nin gerekli adımları attığını ve KKTC’nin ruhsat verdiği alanlarda sondaj ve araştırma gemilerinin faaliyetlerine başladığını” belirtmişti.

Bu açıklamaya ilk tepki ise AB'den gelmişti. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’ye itidal ve Kıbrıs’ın kendi münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarına saygı gösterme çağrısı yapmış, AB’nin “Kıbrıs’ın haklarını ihlal edecek, her türlü yasa dışı faaliyete uygun tepkinin verileceğini” ifade etmişti. Türk Dışişleri Bakanlığı ise Mogherini’ye “Bu açıklamayı reddediyoruz” tepkisi vermişti.