ABD'den Rusya'ya 'cehennem yaptırımları'

ABD'den Rusya'ya 'cehennem yaptırımları'

Bir grup ABD'li senatör, Rusya’ya uygulanacak bir dizi sert yaptırım için senatoya yasa tasarısı sundu.

ABD’de Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti'den bir grup senatör, Suriye ve Ukrayna’daki varlığı ve 2016’daki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla Rusya’ya uygulanacak bir dizi sert yaptırım için yasa tasarısı sundu.

Euronews’in haberine göre yasa tasarısı, öncelikle “ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA)” kapsamında yeni yaptırımlar uygulanmasını ve Rusya'ya karşı ilave kısıtlayıcı önlemler alınmasını öngörüyor.

Tasarıda, Rusya’ya ait devlet borçları, Rus siyasetçilere ve oligarklara yönelik yeni yaptırımlar, enerji yatırımları ve uranyum ithalatına ilişkin kısıtlamalar da yer alıyor.

Söz konusu yaptırımların yasalaşması için Senato ve Temsilciler Meclisi’nden geçmesi ve Başkan Donald Trump tarafından imzalanması gerekiyor.

AÇIKLAMA YAPTILAR

Yasa tasarısında imzası bulunan Cumhuriyetçi John McCain, Cory Gardner, Lindsey Graham ile Demokrat Bob Menendez, Ben Cardin ve Jeanne Shaheen bir basın açıklaması yayınladı.

Açıklamaya göre yasa tasarısında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan Rusya'nın “terör sponsoru devlet” olarak tanımlanıp tanımlanmaması gerektiğine karar vermesi istendi.

Senatör Lindsey Graham, mevcut yaptırım rejiminin Rusya'yı Kasım 2018'de yapılacak ara seçimlerine müdahale etmekten caydırmadığını savunarak, Rusya'nın Suriye ve Ukrayna’daki varlığına son verene dek yıkıcı yaptırımlar uygulamasını ve çeşitli önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Yasa tasarısının en büyük savunucularından Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham önceki yaptırımların yeterli olmadığını savunarak, hafta başında Rusya'yı cezalandırmak için "cehennemden çıkan yaptırım faturası" hazırlıyoruz ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan tasarıya Rusya piyasaları da erken tepki verdi. Ruble, Dolar karşısında son iki haftanın en düşük rakamına geriledi.

Washington yönetimi, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrası 2014 yılından bu yana Rusya'ya NATO üyesi Avrupa Birliği ülkeleriyle birlikte yaptırım uyguluyordu.