ABD'den NATO ve Erdoğan açıklaması

ABD'den NATO ve Erdoğan açıklaması

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı.

Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin açıklamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada iki ülkenin kararlarına saygı duyulduğu söylenirken, "Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti'ne havale ediyoruz" denildi.

İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliğine ilişkin tartışmalar bir süredir devam ederken, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da konuya ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, açıklamasında iki ülkenin üyeliklerine olum bakmadıklarını belirterek, ''Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından konuya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) da açıklama yapıldı.  Habertürk'ten Ali Çınar'a ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "NATO'nun açık kapı politikasını ve her ülkenin kendi geleceğine, dış politikasına ve güvenlik düzenlemelerine karar verme hakkını kuvvetle destekliyoruz" denildi.

'ALACAKLARI KARARA SAYGI DUYUYORUZ'

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Hem Finlandiya'da hem de İsveç'te sürmekte olan siyasi süreçlere saygı duyuyoruz. NATO üyeliğine ilişkin bir karar, bu ülkeler için egemen bir karardır. Amerika Birleşik Devletleri, başvurmayı seçerlerse Finlandiya ve İsveç tarafından bir NATO başvurusunu destekleyecektir. Alacakları karara saygı duyacağız.

Finlandiya ve/veya İsveç tarafından yapılacak olası bir başvuru için müttefiklerin güçlü desteği olduğu konusunda Genel Sekreter Stoltenberg ile hemfikiriz. Her iki ülke de ABD'nin ve NATO'nun yakın ve değerli savunma ortaklarıdır. Gelişen demokrasileri olan her iki ülke uzun yıllardır NATO ile yakın iş birliği içinde çalışıyor. İttifakımızı güçlendirecek ve Avrupa'nın güvenliğine ve istikrarına katkıda bulunacaklardır.

Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve kritik bir bölgesel ortaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti'ne havale ediyoruz."

PENTAGON AÇIKLAMASI

Konuya ilişkin Pentagon tarafından yapılan açıklamada da "NATO ve Türk hükümetine bu soru sorulmalı" denildi.