ABD'den İran Dışişleri Bakanı'na yaptırım

ABD'den İran Dışişleri Bakanı'na yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e yaptırım uyguladığını açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisinden (OFAC) yapılan yazılı açıklamada, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney adına çalıştığı gerekçesiyle Zarif’in yaptırım listesine eklendiği bildirildi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yaptığı açıklamada, "Cevad Zarif, İran liderinin pervasız gündemini uygular ve rejimin dünyadaki başlıca sözcüsüdür. ABD, İran rejimine son davranışının kabul edilemez olduğuna dair net bir mesaj gönderiyor" dedi.

Açıklamada, ABD Başkanı Trump tarafından daha önce yaptırım listesine alınan Hamaney adına çalışan kişi ve kurumların yaptırım listesine eklenebileceği belirtildi.

ABD Başkanı Trump yönetimi ise, Zarif'in Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) hakkındaki müzakerelerde temas edilecek birincil isim olarak görülmeyeceğini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Hazine Bakanı Mnuchin'e Twitter üzerinden verdiği yanıtta, Beni gündeminize bu denli büyük bir tehdit olarak gördüğünüz için teşekkür ederim" dedi:

"ABD'nin bana yaptırım uygulamasının nedeni İran'ın 'dünyadaki birincil sözcüsü' olmam. Bu hakikat gerçekten acı verici mi? Bunun, İran dışında hiçbir mülküm veya gelirim olmadığı için benim veya ailem üzerinde etkisi yoktur. Beni gündeminize bu denli büyük bir tehdit olarak gördüğünüz için teşekkür ederim."