ABD’den Guantanamo kararı

ABD’den Guantanamo kararı

Trump, “Bir sözümü daha tutuyorum” diyerek Guantanamo Cezaevi hakkında yeni bir kararname imzaladı.

ABD Başkanı Donald Trump, insan hakları ihlalleriyle uzun süredir tartışılan Guantanamo Körfezindeki tutukevinin açık kalması için başkanlık kararnamesi imzaladığını açıkladı.

ABD Kongresinde yaptığı ilk "Birliğin Durumu" konuşmasında Trump, Guantanamo'daki tutukevi ile ilgili açıklamalar yaptı.

AA’nın haberine göre Trump, "Bugün bir sözümü daha tutuyorum. Bakan (James) Mattis'e askeri alıkoyma politikamızı yeniden gözden geçirme ve Guantanamo Körfezindeki tutukevini açık tutma talimatı veren bir başkanlık kararnamesi imzaladım" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN ‘TEK TİP ORADA BİR YAŞAM TARZI’ DİYE ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ

Akıl almaz işkence türleri ve hak ihlalleri nedeniyle yıllardır insan hakları örgütlerince protesto edilen ve kapatılması istenen Guantanamo’da 41 tutuklunun bulunduğu biliniyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tek tip kıyafet uygulaması için “Orada bir yaşam tarzı” diyerek Guantanamo’yu göstermiş, skandallarıyla ünlü ve ‘düşman esiri’ muamelesi uygulanan işkence merkezinin ‘örnek’ bir yer olarak sunmuştu.

ABD'nin Küba'nın güneyindeki toprağı Guantanamo Körfezi üssündeki gözaltı merkezi, ABD'nin 11 Eylül saldırısının ardından Afganistan'ı işgal etmesini izleyen günlerde açılmıştı. Ocak 2002'de dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından açılan tutukevi, 2003 yılında 680 tutukluya ulaşmış, görev süresi içinde Bush 500 civarında tutukluyu göndermişti.

Obama döneminde toplam 197 tutuklunun gönderildiği Guantanamo'dan Trump henüz hiçbir tutukluyu göndermedi.