ABD’den ‘Belarus’ yaptırımı

ABD’den ‘Belarus’ yaptırımı

Belarus’taki seçim protestolarına baskı ve şiddet uyguladıkları gerekçesiyle 100 kişi ve kuruma yaptırım kararı alındı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Belarus’ta iki yıl önceki devlet başkanlığı seçimleri sonrası yaşanan barışçıl protestolara baskı ve şiddetle yanıt verildiği gerekçesiyle Lukaşenko yönetimine bağlı kişi ve kurumlara yaptırım kararı aldı. ABD Dışişleri tarafından yapılan açıklamada, “100 Lukaşenko yönetimi yetkilisine ve bağlı kuruluşlara” vize kısıtlaması getirildiği belirtildi.

Belarus’ta 2022 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından patlak veren protestolara, Aleksandr Lukaşenko yönetimi tarafından şiddetle yanıt verildiği gerekçesiyle ABD tarafından 297 kişiye vize kısıtlaması uygulanmıştı.

100 KİŞİ VE KURUMA VİZE KISITLAMASI

Belarus seçimlerinin ikinci yıldönümünde ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu olaylara ilişkin 100 kişi ve kuruma daha vize kısıtlaması kararı alındığı ifade edildi.

‘BELARUS HALKINI TAKDİR EDİYORUZ’

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Belarus'ta devlet başkanlığı seçiminin ikinci yıldönümünde, oy kullanan, haklarını kullanan ve kendi geleceğini belirleyen Belarus halkını takdir ediyoruz” denildi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko yönetimi tarafından, 2020 yılında yapılan seçimlerde oyların çalındığı ve barışçıl protestoların şiddetle bastırıldığı belirtilen açıklamada, “ABD’nin bu baskı ve şiddete karşı son iki yılda Lukaşenko yönetimine karşı önemli adımlar attığı” ifade edildi.

‘BELARUS HALKI DİRENÇ GÖSTERDİ’

Açıklamada, Belarus halkının özgür ve adil seçim talebi ile sokağa çıktığı belirtilerek “Belarus halkı, demokrasi yanlısı hareketi iki yıl boyunca büyük bir kişisel fedakarlıkla sürdürmede dikkate değer bir direnç gösterdi. Bu demokrasi çağrıları, yurt dışına sürülen Belaruslular, ülke içinde haksız yere gözaltına alınan bin 200'den fazla siyasi mahkûm ve sayısız sıradan Belarus vatandaşı tarafından dile getiriliyor” denildi.

RESMİ KURUMLAR VE KAMU GÖREVLİLERİ

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, vize kısıtlaması kararı alınan 10 kişi ve kurum arasında Devlet Başkanlığı İdaresi, İçişleri Bakanlığı, Devlet Güvenlik Kurulu, Merkez Seçim Komisyonu, Başsavcılık, Soruşturma Kurulu Merkez Ofisi, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı, Organize Suç ve Yolsuzlukla Mücadele Ana Müdürlüğü, Ulusal Devlet Televizyon ve Radyo Şirketi “Belteleradio”, İkinci Ulusal Televizyon İstasyonu ve Hava Kuvvetleri ile parlamento üyeleri, bölge hakimleri, güvenlik görevlileri, yürütme komiteleri üyeleri ve devlet üniversitesi yöneticilerinin yer aldığı belirtildi.

YAPTIRIM GEREKÇELERİ

Lukaşenko’ya bağlı söz konusu kurum ve kişilere işkence, barışçıl protestocuların tutuklanması, gazetecilerin, muhalefet üyelerinin ve aktivistlerin evlerine ve ofislerine baskın yapılması, zorla itiraflar, seçim sahtekarlığı, siyasi mahkumlara siyasi güdümlü cezalar verilmesi, barışçıl protestolara katılmamaları için öğrencilerin sınır dışı edilmesi, temel özgürlüklerden yararlanmayı etkileyen yasaların çıkarılması ve ulus ötesi baskı eylemleri sebebiyle yaptırım kararı alındığı açıklandı.

Açıklamada, İçişleri Bakan Yardımcısı ve İç Birlikler Komutanı Mikalai Karpiankou ile Minsk Şehri İçişleri Yürütme Komitesi Özel Görevli Polis Gücü Komutanı Dzmitriy Balaba’ya uygulanan vize kısıtlamasının eşleri ve çocuklarını da kapsayacak şekilde genişletildiği ifade edildi.

‘ABD, BELARUS HALKININ YANINDADIR’

Belarus’taki seçimlerden bu yana, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 297 kişiye vize kısıtlaması getirdiği vurgulanan açıklamada, “ABD, demokratik, egemen ve müreffeh bir gelecek peşinde koşan Belarus halkının yanındadır. Lukaşenko rejiminin insan hakları ihlalleri için hesap verebilirliği teşvik etmeye, ihlalleri belgelemeye ve faillerden hesap sormaya yönelik uluslararası çabaları desteklemeye devam edeceğiz” sözlerine yer verildi.