ABD'deki saldırılardan Trump sorumlu tutuluyor: 'Burada istenmiyorsun'

ABD'deki saldırılardan Trump sorumlu tutuluyor: 'Burada istenmiyorsun'

ABD'deki iki kentte üst üste gelen ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıların ardından bu kentleri ziyaret eden Trump, "Burada istenmiyorsun", "Hoş gelmedin Trump" şeklindeki dövizlerle protesto edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde silahlı saldırılarla sarsılan Dayton ve El Paso kentlerini olağanüstü güvenlik önlemleri altında ziyaret ederken; her iki kentte protestolarla karşılandı.

Söylemleriyle nefreti körüklemekle ve ırkçıları cesaretlendirmekle eleştirilen Trump her iki kentte de “Burada istenmiyorsun”, “Trump bir ırkçı”, “Onu geri gönderin”, “Hoş gelmedin” pankartlı protestocular tarafından karşılandı. Trump ise bu protesto ve eleştirileri, “başkanlık makamına saygısızlık” olarak nitelendirdi.

'ÖFKE ÇOK BÜYÜK'

Basın ile bir araya gelmeyen, halka açık etkinlik düzenlemeyen Trump’ın iki kente ziyaretleri için alınan olağanüstü güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Dayton’un Demokrat Partili belediye başkanı Nan Whaley, Trump’ın doğrudan silahlı saldırının yapıldığı yere gitmek yerine hastaneyi ziyaret etmesini yerinde bir karar olarak nitelendirdi. “Öfke çok büyük” diyen ve Trump’ın konuşma üslubunun “çok ayrıştırıcı olabileceğine” dikkat çeken Whaley, “Burada en son ihtiyacımız da bu tür bir üslup” diye konuştu. 

NE OLMUŞTU?

Hafta sonunda, ABD’nin Teksas eyaletindeki El Paso kentindeki bir alışveriş merkezinde yapılan silahlı saldırıda 22 kişi yaşamını yitirmiş, 26 kişi de yaralanmıştı. 13 saat sonra Ohio eyaletine bağlı Dayton kentinde bir barın yakınındaki silahlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmişti. Demokratlar Trump’ı göçmen karşıtı, ırkçı bir dil kullanarak, beyaz milliyetçileri nefret suçları için cesaretlendirmekle suçluyor.