ABD'de sağlıktan sinemaya birçok sektörde grev dalgası

ABD'de sağlıktan sinemaya birçok sektörde grev dalgası

ABD’de sağlık hizmetlerinden, sinema-TV sektörüne kadar birçok sektörde işçiler daha yüksek ücret talep ediyor, kesintilerle mücadele ediyor ve daha iyi sosyal güvenlik ve çalışma koşulları istiyor.

ABD genelinde on binlerce işçi, önemli zaferler kazanan ve Amerikan işçi hareketine önemli bir ivme kazandıran 2018 ve 2019’daki bir dizi öğretmen grevinden bu yana en büyük işçi hareketi dalgasını yaratabilecek grevlere hazırlanıyor. Bir kısmı grevlere başladı bile.

Guardian’ın haberine göre emek hareketi, sağlık hizmetlerinden Hollywood’a ve akademiye kadar çok çeşitli sektörleri kapsıyor ve büyük ölçüde daha yüksek ücretlere, kesintilerle mücadeleye ve özellikle Covid-19 nedeniyle daha iyi çalışma ve güvenlik koşullarına odaklanıyor.

Kaliforniya Birleşik Hemşireler Dernekleri/Sağlık Hizmetleri Uzmanları Birliği tarafından temsil edilen Kaliforniya eyaletindeki Kaiser Permanente’de yaklaşık 24 bin hemşire ve diğer sağlık emekçisi, 1 Ekim’de grev oylamasına başladı. Sendika, şirketin en son teklifinde işçiler için dayatılan yüzde 1’lik ücret artışı, yeni personel için ücret kesintileri ve sosyal yardım kesintilerine itiraz etti.

ABD genelinde 700 tesisi ve 300 bin çalışanı bulunan özel sağlık kuruluşu Kaiser Permanente’nin San Francisco tesisinde yaklaşık 700 yapı mühendisi şimdiden grevdeler. Ayrıca Oregon’da 3 bin 400 sağlık emekçisi ve buradaki Kaiser Permanente’de çalışan 7 bin 400 sağlık emekçisi de grev kararı aldı. Şirketin sözleşmeleri sona eren binlerce işçisini temsil eden sendikalar, grev oylamalarını değerlendiriyor.

HOLLYWOOD’DA GREV

Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile 4 aylık müzakerelerin ardından, Uluslararası Tiyatro ve Sahne Çalışanları Birliğinin (IATSE); ABD’deki film ve televizyon endüstrisindeki 60 bin işçi üyesi grev oylaması yaptı. Sendika grevle ilerlerse, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Hollywood prodüksiyon işçileri arasında ilk grev olacak.

Hollywood çalışanları, uzun iş günleri ve güvenli olmayan mesailerin pandemi sırasında kötüleştiğini açıkladı. Birçok işçi için ücret oranları, Los Angeles bölgesindeki asgari ücretin hemen üzerinde ve düşük kalırken, yayın hizmetleri ve daha kısa televizyon dizileri de ücretleri düşürdü.

New York Times gazetesinin 4 Ekim tarihli haberine göre, Uluslararası Tiyatro ve Sahne Çalışanları Birliği üyeleri sendikaya grev yetkisini verdi bile. Geçtiğimiz cuma ve pazar günleri arasında çevrim içi yapılan oylamada; üyelerin yüzde 99’u “grev” dedi. NY Times’e göre sendika, ABD ve Kanada’da yaklaşık 150 bin üyeyi temsil ediyor. Bunların arasında kamera operatörleri, görüntü yönetmenleri, senaryo koordinatörleri, dekor yapımcıları, set yapımcıları, editörler, makyaj sanatçıları ve diğer sahne arkası uzmanları bulunuyor. Grev oylaması yapan yaklaşık 60 bin üyesi, stüdyolarla yeniden müzakere edilen sözleşme kapsamında

ÜNİVERSİTELER, MADENLER, DEPO İŞÇİLERİ…

Harvard ve Columbia Üniversitelerinde “mezun işçiler” olarak adlandırılan öğretim elemanları da grev tartışıyor. Illinois Eyalet Üniversitesinde de sözleşme müzakerelerine katılan heyete, grev oylaması çağrısı yapma yetkisi verildi.

Alabama’da ise yaklaşık 1100 kömür madeni işçisi son altı aydır ve Washington’da 2 bin marangoz 16 Eylül’den bu yana grevdeler.

12 Eylül’de, Iowa, Illinois ve Kansas’ta Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası ile dokuz yerel halk tarafından temsil edilen; “John Deere” isimli tarım makineleri üreten şirkette çalışan 10 bin 100 üretim ve depo işçisi, sözleşme müzakerelerinde anlaşma sağlanamaması durumunda sendikaya grev izni veren bir oylama yaptı. İşçilerin yüzde 99’u grev lehine oy verdi. İşçilerin mevcut sözleşmesi 1 Ekim’de sona erdi.

Guardian’a göre John Deere 2021’de rekor kâr bildirdi. Şirket, 2 Ağustos’ta, yıllık net gelirin 3.5 milyar dolar olarak bildirildiği 2013’teki bir önceki rekor kâr yılına kıyasla 4.7 milyar dolar net gelir açıklamış durumda.

Amerika İletişim İşçileri tarafından temsil edilen 2 bin 500 hemşire ve diğer hastane personeli de, New York, Buffalo bölgesindeki üç hastanede “Katolik Sağlık” isimli sağlık şirketi ile yeni bir sözleşme için mücadele ediyor. Katolik Sağlık’ın Mercy Hastanesinde 2 bin işçi, mevcut sözleşmelerinin sona ermesinin ardından grev yapılması lehine yüzde 97 oy kullandı. Ny1.com’un haberine göre sözleşmelerin bittiği 1 Ekim tarihinde ise sağlık emekçileri Mercy Hastanesinde greve çıktı.

Hastanede hemşire olan Tina Knop, Guardian’a yaptığı açıklamada, destek personeli eksikliğinin ve tedarik sıkıntısının pandemide çalışma koşullarını kötüleştirdiğini ve hastalara yeterli şekilde bakmayı zorlaştırdığını belirtti: “Bize duygusal veya fiziksel olarak destek sağlamıyorlar ve tek yapmak istedikleri maaşımızı kesmek, emeklilik hedeflerimizi ortadan kaldırmak ve sağlık sigortamız için daha fazla ücret almak”