ABD'de 'Rusya soruşturması'nı yürüten Özel Yetkili Savcı Mueller istifa etti

ABD'de 'Rusya soruşturması'nı yürüten Özel Yetkili Savcı Mueller istifa etti

ABD'de "Rusya soruşturması"nı yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, Adalet Bakanlığı'ndaki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

ABD'de Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, "Rusya soruşturması" dosyasını resmen kapattığını ve Adalet Bakanlığı'ndaki görevinden istifa ettiğini açıkladı. ABD Adalet Bakanı William Barr, Mueller'in raporunda Trump'ın Rusya'yla işbirliği yaptığı yönünde bir kanıt olmadığını söylemişti.

Mueller, "Özel Yetkili Savcılık ofisini resmen kapatıyorum ve aynı şekilde Adalet Bakanlığındaki görevimden istifa ederek özel hayata dönüyorum" dedi. 

Mueller, düzenlediği basın açıklamasında 'Rusya soruşturması'nın kapandığı duyururken, Adalet Bakanlığı'ndaki görevinden istifa edeceğini bildirdi. Mueller, ''Eğer Başkanın açıkça bir suç işlemediği konusunda emin olmuş olsaydık bunu bu şekilde söylerdik. Fakat Başkanın bir suç işleyip işlemediği konusunda bir tespit yapmadık. Halen görevi başındayken bir Başkan federal bir suçla suçlanamaz, bu anayasaya aykırıdır"' ifadelerini kullandı.

'RUSYA MÜDAHALE ETMEYE ÇALIŞTI'

Rusya'nın ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimlerine, siber saldırıyla müdahale etmek amacıyla organize girişimlerde bulunduğunu iddia eden Mueller, Hillary Clinton'ın seçim kampanya ekibinin kullandığı bazı bilgisayarların hacklendiğini ve daha sonra bu bilgilerin siyasi bir amaçla kullanılmak istendiğini öne sürdü.

Mueller, "Rusya bizim seçimlerimize müdahale etmeye çalıştı ve bu durum tüm Amerikalıları endişelendirmelidir" diye konuştu.

TRUMP: DOSYA KAPANDI

ABD Başkanı Donald Trump, Mueller'in açıklamasından sosyal medyadan ''Mueller'in raporuyla hiçbir şey değişmedi. Kanıtlar yetersizdi ve böyle durumlarda insanlar ülkemizde masum sayılır. Dosya kapandı. Teşekkür ederiz'' açıklamasını yaptı. 

SUÇLAMADA BULUNABİLECEK KANIT BULUNAMAMIŞTI

Özel Yetkili Savcı Mueller, 22 ay süren, Trump ve 2016 seçim kampanyası ekibinin Rusya ile gizli anlaşma yaptığı iddialarına yönelik soruşturmasının raporunu 22 Mart'ta Adalet Bakanlığı'na sunmuştu. Mueller, raporda, araştırmaları sonucu Trump'ın seçim kampanyası yetkilileri ile 'Rusya hükümetiyle ilişkili kişiler' arasında çok sayıda bağlantı bulduğunu, ancak bulgularının suçlamada bulunulabilecek ölçüde kanıt içermediğini belirtmişti.

ABD Adalet Bakanı William Barr, Mueller'in raporunda Trump'ın Rusya'yla işbirliği yaptığı yönünde bir kanıt olmadığını söylemişti.​