ABD’de isyan dalgası durulmuyor: Seattle 'düştü’, Kolomb heykelleri indiriliyor

ABD’de isyan dalgası durulmuyor: Seattle 'düştü’, Kolomb heykelleri indiriliyor

George Floyd'un öldürülmesinin ardından ırkçılık karşıtı gösterilerin tüm ülkeye yayıldığı ABD'de, Seattle'da kimi gruplar özerk bölge ilan etti. ABD Başkanı Donald Trump, "Seattle iç teröristlerin eline geçti" ifadelerini kullandı.

George Floyd’un polis şiddetiyle öldürülmesinin ardından ırkçılık karşıtı isyan dalgasının patlak verdiği ABD’de sular durulmuyor. Kimi gösterileciler, Washington eyaletinde yer alan Seattle kentinde belediye binasını işgal ederken meclis binasına da “Seattle Otonom Bölgesi” tabelası astı. Benzer tabelaların kimi polis merkezlerine de asıldığı belirtildi. ABD hükümetinin merkezi, tarihi bölgesi olan Capitol Hill’de polisin ve orduya bağlı Ulusal Muhafızların çatışmalardan sonra çekildiği bildiriliyor. Capitol Hill Otonom Bölgesi isimli “komün” ile halkın kendi güvenliği sağladığı da gelen haberler arasında. Bölgeden çekilen fotoğraflarda bölge girişinde “Şu anda Amerika'yı terk ediyorsunuz" yazılı pankartlar dikkat çekiyor.

Gösterilere karşı sertlik yanlısı tutumu nedeniyle tepkilerin odağında yer alan ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, Seattle’da yaşananlara işaret ederek, "Radikal solcu Demokratlar tarafından yönetilen Seattle, iç teröristlerin egemenliğine geçti. Kanun ve nizam!" ifadesini kullandı. 

Trump, faşizm karşıtı göstericilerin bir oraya geldiği “Antifa” adlı grubu terör listesine almak istediğini daha önce de duyurmuştu.

KOLOMB HEYKELLERİ BİR BİR İNİYOR 

Öte yandan, gösterilerde sömürgeciliğin sembolü olarak görülen, kaşif Kristof Kolomb’un heykelleri de hedef alınıyor. Kolomb heykellerinin Minnesota, Boston ve Richmond’ın da aralarında olduğu çok sayıda bölgede ya indirildiği ya da tahrip edildiği bildiriliyor.