ABD’de Hakan Atilla için karar günü

ABD’de Hakan Atilla için karar günü

ABD’de yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla için bugün karar verilecek.

ABD’de “İran’a yönelik ambargoları delme”, “kara para aklama”, “dolandırıcılık”, “bankacılık sahtekarlığı” suçlamaları ile İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab ile birlikte yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla için bugün karar günü.

Hakim Richard Berman, bugün Türkiye saati ile 17:15’de jüriye vereceği direktifler sonrasında bir karara varmalarını isteyecek. Duruşmayı yakından izleyenler, Atilla’nın hakkındaki tüm iddiaları çürüttüğünü düşünüyor.

‘KENARA ÇEKİP UYARMADI’

Atilla’nın çapraz sorgusunu yapan savcılık, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile davanın baş sanığıyken itirafçı olarak tanık kürsüsüne çıkan Reza Zarrab’ın 2013 yılında tutuklanmalarını da gündeme getirdi. Savcı Denton, Halkbank’ın bu tutuklamaların ardından iç soruşturma başlatıp başlatmadığını sordu. Atilla ise iç soruşturma yapıldığını ve denetmenlerin prosedürleri incelediklerini söyledi. ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı eski Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) Direktörü Adam Szubin’in kendisini yaptırımlar konusunda “kenara çekip uyarmadığını” ifade etti, “Eğer Szubin’in kaygısı olsaydı, 2016’da Halkbank’ın böylesi işlemler yapmasına izin vermezdi” dedi.

SAVCI ‘YALANLAR DAVASI’ DEDİ

İddia makamının son argümanlarını ise Savcı Yardımcısı Michael Lockard sundu. Atilla’nın kendi adına yaptığı tanıklığı süresince yalan söylediğini kaydeden Lockard, Atilla’nın birçok konuda tonunu değiştirdiğini belirterek, “Tutuklanmadan önce önemli bir adamdı... Bu davada size o kadar da önemli olmadığını anlatmaya çalıştı” dedi. Savcı yardımcısı, Atilla’nın başından beri tüm bu işlerin içinde olduğunu ve her basamakta bulunduğunu ifade etti.

‘SORUN ÇÖZEN ADAM ASLAN’DI’

İddia makamının ardından Atilla’nın savunma ekibinden ünlü avukat Victor Rocco savunmaya geçti. Savcılığın Atilla’nın suçunu “makûl şüphenin ötesine taşıyamadığını” vurgulayan Rocco, davanın Reza Zarrab’ın şovuna dönüştüğünü söyledi. ABD’nin kendisine karşı ekonomik cihada katılan bir baş suçluya kucak açtığını ifade eden Rocco, Hakan Atilla’nın masum olduğunu söyledi.

Rocco, Zarrab’ın ‘sorun çözen’ adamının Atilla değil, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan olduğunu söyledi: “Reza Zarrab kime gidiyordu? Satın aldığı adama gidiyordu. Doğrudan Süleyman Aslan’a gidiyordu. Whatsapp ve Viper'da genç âşıklar gibiydiler.”

‘ZARRAB HERŞEYİ ANLATTI’

Savcılık makamı adına savunmanın ardından tekrar kürsüye gelen savcı yardımcısı Sid Kamaraju, "Zarrab her şeyi tüm çıplaklığıyla anlattı. Yalan söyleseydi Atilla'nın gıda işinden haberi olmadığını söylemezdi. Zarrab isteseydi, bıçağı Atilla'ya daha derinden saplardı" dedi. Duruşmanın sonunda avukat Rocco, Atilla'nın sırtına 2 kez vurdu.

TSİ İLE 17.15’DE

Hakim Berman bugün TSİ 17:15’de jüriye yaklaşık 1 saat sürecek direktifler verecek. Ardından jüri karara varmak için odaya kapanacak. Jürinin kararını ne zaman vereceği ise bilinmiyor.