ABD'de binlerce kişi George Floyd için sokaklarda!

ABD'de binlerce kişi George Floyd için sokaklarda!

ABD'de George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından başlayan eylemler hızla büyümeye devam ediyor. George Floyd için binlerce kişi sokaklarda...

İleri Haber

George Floyd'un ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, ellerinin kelepçelenmesinin ardından yüz üstü yere yatırılıp Derek Chauvin isimli ırkçı polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından başlayan eylemler, ülke geneline hızla yayılıyor.

Boston’dan San Francisco’ya binlerce eylemci bulundukları şehirlerde sokaklara inerek, ülkedeki ırkçılığa ve polis şiddetine karşı “Siyahilerin hayatı önemli”, “Nefes alamıyorum” yazılı pankart ve sloganlarla tepkilerini dile getirdi.

LOS ANGELES EYLEMCİLER YASAK DİNLEMEDİ

Los Angeles’ta başlayan eylemlerde, Belediye Başkanı Eric Garcetti'nin, "Los Angeles sakinlerinin güvenliğini arttırmak için 20.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulayacağız” duyurusu yapmasına rağmen eylemciler sokaklardaydı. “Siyahların hayatı değerlidir” şeklinde slogan atan eylemcilere polis, cop ve plastik mermi ile saldırdı.

POLİS ŞİDDETİ

Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan eylemlerde polis şiddeti ise gün geçtikçe katlanıyor. ABD polisi eylemcilere, biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı.

Indianapolis Polis Şefi Randal Taylor dün düzenlediği basın açıklamasında en az üç kişinin vurulduğunu ve cumartesi gecesi Indianapolis şehir merkezinde düzenlenen protestolar sonucunda bir kişinin öldüğünü duyurmuştu.

40 ŞEHİRDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

ABD'de birçok şehirde sokağa çıkma yasakları uygulanırken, Ulusal Muhafızlar da birçok bölgede tekrar göreve çağrıldı. Resmi verilere göre en az 40 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken Ulusa Muhafızlar da Washington DC ile birlikte 15 eyalette tekrar aktif hale getirildi.

Washington DC, Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, Seattle ve San Francisco gibi büyük kentler dahil en az 40 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ABD Adalet Bakanlığı'nın, Ulusal Muhafızlara ‘protestoları provoke edenleri’ yakalama talimatı verdiği duyuruldu.

EYLEMLER İNGİLTERE'YE DE SIÇRADI

George Floyd için düzenlenen eylemler, İngiltere’ye de sıçradı. Başkent Londra’nın ünlü Trafalgar Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, “Adalet yoksa, huzur da yoktur”, “Irkçılığa yer yok” ve “Nefes alamıyorum” sloganları attı. Sokağa dökülen binlerce kişi ABD polis şiddetine tepki göstermek için ABD Büyükelçiliği'ne yürüdüğü belirtildi.

FLOYD'U ÖLDÜREN POLİS HAKİM KARŞISINA ÇIKIYOR

ABD'nin Minneapolis kentinde gözaltına aldığı George Floyd'un boğazını diziyle sıkarak ölmesine sebep olan ırkçı polis memuru Derek Chauvin'in bugün hakim karşısına çıkacağı açıklandı.

CNN’e konuşan mahkeme yetkilisi Spenser Bickett, Chauvin’in ön duruşma için bugün yerel saatle 13:00’te hakim karşısına çıkacağını duyurdu.

TRUMP ANTIFA'YI 'TERÖR ÖRGÜTÜ' İLAN ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, George Floyd’un ölümü üzerine başlayan eylemleri 'şiddete dönüştürmekle' suçladığı ANTIFA grubunun terör örgütü olarak tanınacağını duyurmuştu.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ulusal Muhafız birliklerinin dün gece Minneapolis’teki gösterilerde "ANTIFA anarşistlerinin eylemlerini" hızlı şekilde kontrol altına aldığını söylemişti.