ABD, Venezuela'da sağcılarla işbirliğini en üst düzeyden itiraf etti

ABD, Venezuela'da sağcılarla işbirliğini en üst düzeyden itiraf etti

ABD Başkanı Trump, Venezuela'da şiddet eylemlerini kışkırttıkları gerekçesiyle gözaltına alınan iki sağcı liderin serbest bırakılmasını istedi.

Venezuela'da geçtiğimiz Pazar günü Ulusal Kurucu Meclis seçimi başarıyla gerçekleştirilirken, hükümet şiddet eylemlerini sürdüren sağcı gruplara karşı harekete geçti. 

Dün sabah saatlerinde sağ muhalefetin liderlerinden Leopoldo Lopez ve Antonio Ledezma'nın evlerine polis baskını yapıldı. Evlerde yapılan aramanın ardından polis ekipleri iki sağcı lideri, ülkedeki şiddet olaylarını kışkırttıkları gerekçesiyle gözaltına aldı.

TRUMP, SAĞCI LİDERLER İÇİN SEFERBER OLDU

Lopez ve Ledezma'nın gözaltına alınmasına doğrudan ABD Başkanı Donald Trump'tan tepki geldi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu tehdit eden Trump, sağcı liderlerin sağlığından ve güvenliğinden Maduro'nun sorumlu olduğunu söyledi. Lopez ve Ledezma'nın "rejimin politik tutsakları" olduğunu savunan Trump, sağcı liderlerin serbest bırakılmasını istedi. 

Lopez ve Ledezman, daha önce şiddet olaylarından sorumlu tutularak hüküm giymişlerdi. 2014'te hapse konulan Lopez'in 14 yıllık cezası geçen ay ev hapsine çevrilmişti. Ledezma da 2015'te ev hapsine çarptırılmıştı.

ABD’NİN SAĞCI GRUPLARLA İŞBİRLİĞİNİN AÇIK İLANI

Trump bu açıklamasıyla ülkedeki sağcı gruplarla işbirliğini açıkça ifade ederken, daha once de CIA direktörü Mike Pompeo, Venezuela'da hükümeti değiştirmek için sağcı gruplar ile Meksika ve Kolombiya hükümetleri ile işbirliği yaptıklarını söylemişti.

ABD, Pazar günü rekor katılımla gerçekleştirilen Ulusal Kurucu Meclis seçimini tanımayacaklarını ilan etmişti. Öte yandan ABD Hazine Müsteşarlığı da Maduro ve Venezuela hükümeti üyelerine yönelik yaptırım kararı almıştı.