ABD: Türkiye'nin S-400 satın almasıyla NATO büyük bir krizle karşı karşıya

ABD: Türkiye'nin S-400 satın almasıyla NATO büyük bir krizle karşı karşıya

Amerikalı yetkililer, S-400 krizi nedeniyle ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarmanın doğru bir karar olduğunu ancak yaşanan krizin NATO için ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

S-400 krizi üzerine Times gazetesine konuşan ABD yetkililerinden  eski Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Jack Keane, "NATO, on yıllar boyunca böyle bir kriz yaşamadı" dedi. ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ise ABD ile Türkiye arasındaki krizin derin ve uzun sürebilir olduğunu ifade etti.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin S-400 satışı nedeniyle giderek kötüleştiğine dikkat çeken ABD Savunma Bakanlığı Pentagon yetkilileri, Türkiye'nin milyarlarca dolarlık F-35 Lightning II ortak savaş uçağı programından çıkarılmasının kaçınılmaz olduğunu söylediği.

Yetkililer, Türkiye'nin S-400 silah sistemi operasyonlarına beş yıl boyunca danışmanlık yapacak Rus teknisyenlerinin F-35lerin süper-gizli teknolojilerine ait bilgileri toplayabileceğini ifade etti ve "Ankara ve Washington'un aldığı kararlar, S-400'ler operasyonel olduğunda, Türkiye'nin artık, Rusya'nın Batılı müttefiklerine karşı askerli hamlelerinin caydırıcı olmasında kilit öneme sahip NATO'nun hava savunma ağlarının tam parçası olamayacağı anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.