ABD, Türkiye'nin Patriot talebini değerlendiriyor

ABD, Türkiye'nin Patriot talebini değerlendiriyor

Konuya ilişkin konuşan bir ABD'li yetkili, Türkiye’nin Suriye sınırına Patriot konuşlandırılması talebinden haberdar olduklarını ancak bu konuda henüz bir kararın verilmediğini söyledi.

İdlib’deki gerilim nedeniyle Suriye ordusu ve ona hava desteği veren Rusya’ya karşı caydırıcılığı artırmak üzere “Türkiye’nin ABD’den Patriot talep ettiği” iddiasına ilişkin Washington kaynaklarından yapılan açıklamada, iddia doğrulanırken henüz bir karar verilmediği aktarıldı.

Bloomberg'de dün yer alan ve üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırılan habere göre, Suriye ordusu ve ona hava desteği veren Rusya’ya karşı, Türkiye tarafından Amerika Birleşik Devletleri’den (ABD) 2 adet Patriot hava savunma bataryası talep edildiği öne sürülmüştü. Patriotların, Suriye ordusu ve Rusya’ya karşı caydırıcılığı artıracağı düşünüldüğü ifade edilmişti. Bloomberg’in haberinde yetkilinin, Patriot’ların Hatay’da sınıra konuşlandırılması durumunda Ankara’nın İdlib ve çevresinde F-16 savaş uçaklarını kullanabileceği şeklinde sözleri de aktarılmıştı.

‘PATRİOT ALALIM’ DEDİK’

İddia hakkında konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "ABD'nin Patriot bataryası desteği olabilir" ifadelerini kullanmıştı. Gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna bugün yanıt veren AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Biliyorsunuz Sayın (ABD Başkanı Donald) Trump'tan bize Patriot vermelerini istedik. Nasıl ki 'Rusya'dan S-400 alıyoruz sizden de Patriot alalım' dedik. Ama ona olumlu cevap vermediler, veremediler" şeklinde konuştu.

‘HENÜZ KARAR VERİLMEDİ’

Diğer yandan konuya ilişkin Washington cephesinden de bir açıklama yapıldı. Amerika’nın Sesi'ne kimliği gizli kalması kaydıyla konuşan bir ABD'li yetkili ise Türkiye’nin Suriye sınırına Patriot konuşlandırılması talebinden haberdar olduklarını ancak bu konuda henüz bir kararın verilmediğini söyledi.