ABD Suriye'den çekiliyor

ABD Suriye'den çekiliyor

Trump'ın "Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğrattık" açıklamasının üzerine Beyaz Saray'dan da açıklama geldi. ABD, Suriye'den çekilmeye başladığını duyurdu.

İleri Haber

Wall Street Journal'ın (WSJ); ABD ordusunun Suriye'nin kuzeyinden çekilmeye başlayacağını öne sürdüğü haberinin ardından Donald Trump "Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğrattık, başkanlığım döneminde orada olmak için tek nedenim buydu" dedi. Ardından ise Beyaz Saray'dan ABD'nin Suriye'den çekilmeye başladığını duyuran bir açıklama yapıldı.

TRUMP'TAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Trump, ortaya çıkan haberlerin üzerine sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak "Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğrattık, başkanlığım döneminde orada olmak için tek nedenim buydu" ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY: SURİYE'DEN ÇEKİLMEYE BAŞLADIK

ABD Başkanı Trump'ın "Suriye'de olmamızın tek sebebi IŞİD'i yendik" açıklamasından sonra Beyaz Saray'dan da bir açıklama geldi. Açıklamada "Suriye'den çekilmeye başladık. Amerikan askerleri 24 saat içerisinde Suriye’den tahliye edilecek” ifadeleri kullanıldı. 

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump'ın Twitter paylaşımından bir süre sonra bir açıklama yayınlayarak askerlerin Suriye'den çekilmeye başladığını duyurdu. BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Sanders'ın yazılı açıklaması şöyle:

"Beş yıl önce, IŞİD, Ortadoğu'da çok güçlü ve tehlikeli bir güçtü. Şimdi ise ABD, bu bölgesel halifeliği yendi. Suriye'de IŞİD'e karşı kazanılan bu zaferler, Uluslararası Koalisyon'un ve yürüttüğü kampanyanın sona erdiği anlamına gelmiyor. Bu kampanyanın bir sonraki aşamasına geçiş için ABD birliklerinin eve dönüşünü başlattık. ABD ve müttefikleri gerektiğinde ABD'nin çıkarlarını korumak için her seviyede yeniden harekete geçmeye hazırdır. Radikal İslamcı teröristlerin toprak ele geçirmesi, fonlanması, desteklenmesi ve herhangi bir şekilde sınırlarımızı ihlâl etmesine karşı birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

ÇEKİLME TAKVİMİ 60-100 GÜN İÇİNDE

Reuters'ın haberine göre de, kuzeydoğu Suriye'de bulunan tüm ABD'li askeri birliklerin çekilmesi değerlendiriliyor. Reuters'e konuşan ABD'li bir yetkili Amerikan askerlerinin çekilme takvimini 60-100 gün içinde diye açıkladı.

CNN de, Pentagon'daki bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, "tamamen çekilme" planının üzerinde çalışılmaya başladığını, kararın ABD Başkanı Donald Trump tarafından alındığını söyledi.

'ABD'NİN IŞİD'LE MÜCADELESİYLE İLGİLİ ŞÜPHE UYANDIRACAK'

Wall Street Journal'ın haberinde ise bu adımın, ABD'nin Orta Doğu stratejisini karışıklığa sürükleyeceği ve IŞİD ile mücadelesiyle ilgili şüphe uyandıracağı, ayrıca AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la geçen hafta yaptığı telefon konuşmasında, "ABD'nin ortağı YPG/PKK'yi operasyonla tehdit etmesi" üzerine geldiği değerlendirmesi yapıldı.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

En son açıklamayı, Suriye'den çekilmeye karşı çıktığı bilinen ve son dakikaya kadar Trump'ı vazgeçirmeye çalıştığı basına sızan Pentagon yaptı:

"IŞİD'e karşı harekatta yeni aşamaya geçilirken ABD askerlerinin Suriye'den geri dönüş süreci başladı."

Oysa Beyaz Saray'ın açıklamasının öncesinde Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) atıfla "Şu an için bölgedeki ortaklarımızla ve onlar üzerinden çalışmaya devam ediyoruz" açıklamasını yapmıştı.

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANI: IŞİD HALA CANLI

İngiltere Savunma Bakanı Tobias Ellwood çekilme kararına tepki göstererek Trump'ın "IŞİD yenildi" tweetini alıntıladı ve "Kesinlikle katılmıyorum. IŞİD diğer aşırıcılık biçimlerine dönüştü ve tehdit çok canlı" diye yazdı.

NEW YORK TIMES: TRUMP SURİYE’DEN ÇEKİLME EMRİNDE BULUNDU

New York Times’ta yer alan habere göre ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den hızlı bir şekilde çekilme emrinde bulundu. Trump'ın sayısı 2 bini bulan ABD askerlerinin 30 gün içinde bölgeden çekilmesini istediği ifade edildi.

TEV-DEM'DEN AÇIKLAMA: MÜCADELEYİ EN ÜST DÜZEYE ÇIKARACAĞIZ

PYD'nin etkili olduğu Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Trump yönetiminin Suriye’den çekilme kararına ilişkin açıklamada bulundu.

Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan TEV-DEM Diplomasi Komitesi Sorumlusu Aldar Halil, “Kürtlerin ve Kuzey Suriye halklarının kendi özgüçlerine dayalı mücadelesini en üst düzeye çıkararak, her türlü saldırıya karşı savunmasını gerçekleştirmesi” çağrısı yaptı.

Bölge halkının başından beri “terörist gruplara karşı” mücadele ettiğini belirten Halil, bundan sonra da Türkiye ya da başka yerden gelişebilecek saldırılara karşı “halkın ve savunma güçlerinin kendi özsavunmalarını gerçekleştireceğini” kaydetti.

Halil son olarak, tüm Kürtlere çağrı yaparak gelişecek olası saldırılara karşı “her tarafı mücadele alanına çevirme” çağrısında bulundu.