'ABD Suriye'de Türkiye'ye temkinli yaklaşıyor'

'ABD Suriye'de Türkiye'ye temkinli yaklaşıyor'

İdlib'te Rusya ve Suriye Hükümeti'ne karşı ABD'den destek istediği iddia edilen Ankara'nın, ABD'den Suriye Ordusu'nun bulunduğu bölgelerde keşif uçuşları yapmasını talep ettiği öne sürüldü. Öte yandan ABD'li kaynaklar ise SDG üzerinden yaşanan gerginlikler sebebiyle ABD'nin Türkiye'ye destek vermek konusunda dikkatli davrandığını belirtti

İdlib'te AKP'nin Suriye ve Rusya'ya karşı saldırganlıkları gerginliği tırmandırırken, Ankara'nın ABD'den Patriot füzeleri ve keşif uçuşlarına ilişkin destek istediğüi öne sürüldü. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, patriot talebi iddiasını reddetse de ABD'li yetkililerden farklı yorumlar ortaya atılıyor. 

Middle East Eye'de yer alan bir habere göre, Şubat ayı başlarında Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile görüşmeler yapan Ankara İdlib'te Suriye Ordusu'na karşı  ABD'den destek istedi. Daha sonra Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirse de  Beyaz Saray, Türkiye'nin güney sınırı boyunca gerçekleştirdiği operasyonlar için somut destek sağlayacağına dair herhangi bir işaret vermedi.

'ABD DESTEK VERME KONUSUNDA TEMKİNLİ'

Habere göre Washington'da yer alan kaynaklar, Pentagon'un geçen yıl ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı destek verdiği Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) hedef alan Barış Pınarı Harekatı sonra Idlib'te Türkiye'yi desteklemeye karşı dikkatli olduğunu söyledi. Kaynaklardan biri, "Washington'un bu kritik dönemde, Türkiye'ye bir yardım paketi oluşturmak için bazı kurumlar arası tartışmalara ihtiyacı olacaktır" dedi. 

ABD, IRAK'TA TÜRKİYE'YE İSTİHBARAT DESTEĞİNİ DURDURDU

ABD'li yetkililere göre, Pentagon, Türkiye'nin Suriye'ye girmesinin ardından Şubat ayının başlarında Irak'ta PKK noktaları konusunda sağladığı istihbarat desteğini de durdurdu.