ABD Suriye Temsilcisi: 700 bin kişi Türkiye'ye ilerliyor

ABD Suriye Temsilcisi: 700 bin kişi Türkiye'ye ilerliyor

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "700 bin kişi Türkiye sınırına ilerliyor. Bu uluslararası kriz yaratacak" dedi.

Bir dönem ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olan ve şu an ABD’nin Suriye’den Sorumlu Özel Temsilcisi olarak görev alan James Jeffrey Brüksel'den telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtladı. Jeffrey, son üç günde Suriye ordusunun ve Rus savaş uçaklarının İdlib'de 200 hava saldırısı yaptığını söyledi. Yüzbinlerce sivilin Türkiye'ye doğru ilerlediğini söyleyen Jeffrey, "Bu durum uluslararası bir kriz yaratabilir" dedi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İdlib'de 'terör örgütü' olarak kabul ettikleri IŞİD, Nusra ve Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) gibi gruplar olduğunu, HTŞ'yi doğrudan El Kaide'nin uzantısı olarak kabul ettiklerini belirten Jeffrey, Rusya ve Suriye'nin ise böyle bir ayrım gözetmeden sivilleri de hedef alacak şekilde operasyonlarını yürüttüğünü söyledi:

"Bir süredir tek amaçlarının Esad'la savaşmak olduğunu, vatansever muhalifler olduklarıklarını iddia ediyorlar. Rusya ise bu grupların kendisine tehdit olduğunu savunuyor. Çok uzun süredir Rusya'ya doğrudan bir tehdit olacak bir eylemleri olmadı. Nadiren, çok küçük insansız hava aracı düşürme gibi eylemleri oldu ama Rusya, bu grupları ayırmadan geniş çaplı operasyon yürütüyor.