ABD Senatosunda Küba'dan doktor yardımı alan ülkelere yaptırım teklifi: 'Bu siyasetçilerin kini sınır tanımıyor'

ABD Senatosunda Küba'dan doktor yardımı alan ülkelere yaptırım teklifi: 'Bu siyasetçilerin kini sınır tanımıyor'

ABD'de Rick Scott Küba'dan doktor yardımı alan ülkelerin listesini yayınlayarak bu ülkelerin cezalandırılmasını talep eden bir yasa teklifi önerisini senatoya sundu.

ABD'de Cumhuriyetçi Senatörler Rick Scott, Ted Cruz ve Marco Rubio; Küba'dan doktor yardımı alan ülkelerin listesini yayınlayarak bu ülkelerin cezalandırılmasını talep eden bir yasa teklifi önerisini senatoya sundu. Senatörlerin teklifinde Küba'nın ihtiyacı olan ülkelere tıbbi yardım ve doktor göndermesi, "insan kaçakçılığı" kapsamında değerleniriliyor. Bu nedenle Küba'dan doktor yardımı alan ülkelerin, adaya yönelik yaptırımlar kapsamında "insan kaçakçılığına" yardım etmek suçundan cezalandırılması talep ediliyor.

Yasa tasarısının imzacılarından olan Senatör Rick Scott yaptığı açıklamada, Küba'nın ihtiyacı olan ülkelere doktor göndermesini "insan kaçakçılığı" olarak değerlendirdiğini belirtti. Küba'nın "koronavirüs salgınını kar amaçlı kullandığını" iddia eden Scott, "Küba'dan tıbbi yardım talep eden ülkeler insan kaçakçılığına yardımcı olmaktadır. Uluslararası topluluk zorla çalıştırmaya ve Küba'nın bu krizi suistimal etmesine karşı ayağa kalkmalı" şeklinde konuştu.

Bir diğer imzacı Senatör Ted Cruz, "bu tıbbi görevlendirmeler iyi niyetle yapılmış jestler gibi gözükse de, gerçekte Raul Castro ve Miguel Díaz-Canel'in güç kullanma ve hükümet kasasını doldurma taktiği olduğunu" vurguladı.

Küba'nın doktor yardımlarını "sözde tıbbi görevlendirme" ve "modern insan kaçakçılığının bir şekli" olarak değerlendiren Senatör Marco Rubio ise Küba'dan doktor yardımı alan ülkelerin "suç ortağı" olarak listelenmesi gerektiğini belirtti.

Küba Hükümeti, uluslararası dayanışma adına 50'den fazla ülkede nerdeyse 30 bin sağlık emekçisini görevlendirmiş bulunuyor. Pandemi sürecinde ise 2500 civarında doktor ve hemşire Covid-19 hastalarını tedavi etmek için 20'den fazla ülkeye gönderildi.

ABD'de Cumhuriyetçi Senatörlerin sunduğu bu yasa teklifi, Kübalı doktorların Nobel Barış Ödülüne aday gösterildiği bir bağlamda gündeme geldi.

'SİYASETÇİLERİN KİNİ SINIR TANIMIYOR'

Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi Granma adlı resmi yayın organında "Küba'ya yönelik düşmanca tutumları uzunca zamandır bilinen" ve "Küba'yı boğma saplantısı olan" bu üç senatorun teklifine ilişkin bir açıklama yayınladı:

"Bu siyasetçilerin kini sınır tanımıyor. Tüm dünyada her tür kaynaktan gelecek tıbbi hizmete en çok ihtiyaç duyulan bu güncel durumda bile, bu fanatikler yoksul ve yardıma muhtaç ülkelerde milyonlarca yaşamı kurtaran işbirliği ve dayanışmaya saldırmaya devam ediyorlar."

"Bu baylar, ABD baskısı altında Brezilya'nın, Bolivya'nın, Ekvator'un ücra köşelerinde, yoksul bölgelerinde neler olup bittiğini çok iyi biliyorlar ancak aldırmıyorlar"

"Onlar; dünyanın en zengin ülkesinin neden ve nasıl salgın merkezi haline geldiği sorgulanmasın diye (suni gündem yaratmak için) Kübalı doktorlardan gelen yardıma minnettar ülkelere yaptırım uygulama derdine düşmüşler."