ABD seçimlerini kazanan Biden'ın ilk gün planları açıklandı

ABD seçimlerini kazanan Biden'ın ilk gün planları açıklandı

Joe Biden'ın başkanlık kararnamelerini kullanarak Trump'ın bir dizi ülkeye getirdiği seyahat yasağını kaldıracağı, Dünya Sağlık Örgütü'ne ve Paris İklim Anlaşması'na geri döneceği bildirildi.

ABD'de Donald Trump'a karşı girdiği başkanlık yarışını kazanan Joe Biden'ın, göreve gelir gelmez Trump'ın tartışmalı kararlarından bazılarını hızla geri çekeceği öğrenildi. Buna göre Biden, başkanlık kararnamelerini kullanarak Trump'ın bir dizi ülkeye getirdiği seyahat yasağını kaldıracak, Dünya Sağlık Örgütü'ne ve Paris İklim Anlaşması'na geri dönecek.

ABD'nin yeni başkanı seçilen Demokrat Partili Joe Biden, Beyaz Saray'a gelir gelmez Trump yönetiminin tartışmalı dış politika hamlelerini tersine çevirmeyi planlıyor. ABD basını Biden'ın daha ilk günden başlayarak, başkanlık kararnameleri yoluyla şu adımları atacağını yazdı:

- Trump'ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir dizi ülkeye getirdiği seyahat yasağının kaldırılması,

- Trump yönetiminin yeni tip koronavirüs pandemisinin ortasında üyeliği askıya aldığı Dünya Sağlık Örgütü'ne geri dönülmesi,

- Ülke içinde kürtaj haklarını savunan grupların yeniden finanse edilmesi,

- Trump'ın çekildiği Paris İklim Anlaşması'na geri dönülmesi,

- Obama yönetiminde uygulanan ancak Trump yönetiminin iptal ettiği bazı iklim düzenlemelerinin gözden geçirilmesi,

- Çocukken yasa dışı yollardan da olsa ABD'ye gelmiş göçmenlerin sınırdışı edilmesinin engellenmesi.

BIDEN, ÖNCELİĞİ PANDEMİYLE MÜCADELEYE VERDİ

Biden ile başkan yardımcısı Kamala Harris, 20 Ocak'ta düzenlenecek yemin töreninden önceki geçiş sürecinde koronavirüs salgınıyla mücadeleye de öncelik verecek. Covid-19 nedeniyle 237 bin 500'den fazla kişinin öldüğü ABD'de, Biden'ın bugün bir koronavirüs görev gücü kuracağı belirtiliyor.

Görev gücüne ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) eski başkanı Dr. David Kessler, eski sağlık bakanı Dr. Bakanı Vivek Murthy ile Yale Üniversitesi'nden epidemiyolog Dr. Marcella Nunez-Smithnin eş başkanlık yapacak; kurulun 12 üyesi olacak. Görev gücünün salgınla mücadelede alacağı önlemler arasında temas takibi kontrollerini sıkılaştırmak ve maske, eldiven, yüz siperliği gibi koruyucu ekipmanların üretimini artırmak yer alacak.

BIDEN'IN GEÇİŞ SÜRECİ GECİKTİRİLİYOR

Öte yandan, Trump yönetiminin geçiş sürecini geciktirmeye çalıştığı ortaya çıktı. ABD'de Genel Hizmetler Ofisi (GSA) seçimin galibini onaylayana dek, geçiş dönemi hazırlıkları uygulanamıyor. Trump yönetiminin atadığı GSA yöneticisi Emily Murphy'nin ise işlemlerin başlaması için gerekli belgeleri düzenlemediği kaydedildi. Murphy'nin onayı olmadan Biden ve ekibi federal kurumlara giremeyecek, federal fonlara erişemeyecek.