ABD seçimlerinde sona yaklaşıldı: Kritik eyaletlerde sayım devam ediyor

ABD seçimlerinde sona yaklaşıldı: Kritik eyaletlerde sayım devam ediyor

Donald Trump ve Joe Biden'ın ABD başkanlığı için yarıştığı seçimin ardından oy sayımında sona yaklaşıldı.

ABD'de 59. başkanlık seçiminde oyların sayımında sona yaklaşıldı. Donald Trump ile Joe Biden'ın rekabet ettiği seçim süreci, Trump'ın hile iddiasıyla devam ederken, Joe Biden henüz oy sayımı sürmesine rağmen bugüne kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı.

Kritik eyaletlerdeki oy sayımı hala devam ederken, kazananın Georgia, Kuzey Carolina, Arizona, Nevada ve Pennsylvania'dan çıkacak sonuçlara göre netleşmesi bekleniyor. 

ABD'de başkanlık seçimlerinde tüm zamanların en yüksek katılım düzeyi gerçekleşti. 270 delegeye ulaşan aday ise başkan olmaya hak kazanacak.

AP'nin aktardığına göre seçim sonuçları şu şekilde:

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER

Tennessee (11 delege);Mississippi (6 delege);Oklahoma (7 delege);Alabama (9 delege);Kentucky (8 delege);West Virginia (5 delege);Güney Carolina (9 delege);Arkansas (6 delege);Indiana (11 delege);Wyoming (3 delege);Kuzey Dakota (3 delege);Güney Dakota (3 delege);Nebraska (5 delege);Louisiana (8 delege);Kansas (6 delege);Missouri (10 delege);Utah (6 delege);Idaho (4 delege);Montana (3 delege);Ohio (18 delege);Iowa (6 delege);Florida (29 delege);Teksas (39 delege);Maine (1 delege) 

Toplam: 214 delege

BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER 

Vermont (3 delege);Virginia (13 delege);Massachusetts (11 delege);Connecticut (7 delege);New Jersey (14 delege);Delaware (3 delege);Maryland (10 delege);Illinois (20 delege);Rhode Island (4 delege);New York (29 delege);New Mexico (5 delege);District of Columbia (3 delege);Colorado (9 delege);California (55 delege);Oregon (7 delege);Washington (12 delege);New Hampshire (4 delege);Minnesota (10 delege);Arizona (11 delege);Maine (3 delege);Wisconsin (10 delege);Michigan (16 delege) 

Toplam: 264 delege

CNN'e göre ise, Joe Biden 253 delege elde etmişken, Trump ise 213 delegeye ulaştı.

Biden Pensilvanya ve Georgia'yı da almaya çok yakın. Adaylar arasındaki büyük fark mektupla kullanılan oylarla eridi. Mektupla gelen oyların istatistiki değerlendirmesi, her iki eyaleti de Biden'ın alacağını gösteriyor.

BAZI EYALETLERDE REFERANDUM YAPILDI

ABD’de bazı eyaletlerde başkanlık seçiminin yanı sıra referandumlar için de oy kullanıldı. Yapılan referandumlarla, Florida’daki oylamada da saat başı 8.53 dolar olan asgari ücretin 30 Eylül 2026’ya kadar 15 dolara çıkarılması onaylanmış oldu. Colorado’da seçmenler kürtajın 22 haftalık gebelikten sonra yasaklanmasını öngören teklifi oy çokluğuyla reddetti.