ABD seçimlerinde kritik eyaletlerdeki oy sayımı devam ediyor

ABD seçimlerinde kritik eyaletlerdeki oy sayımı devam ediyor

Donald Trump ve Joe Biden'ın ABD başkanlığı için yarıştığı seçimin ardından kritik eyaletlerdeki oy sayımları, seçimden sonraki üçüncü gecede devam ediyor.

İleri Haber

ABD'de 59. başkanlık seçiminde oyların sayımında sona yaklaşıldı. Donald Trump ile Joe Biden'ın rekabet ettiği seçim süreci, Trump'ın ''posta yoluyla gönderilen oyların sayımı durdurulsun'' talebiyle devam ederken, Joe Biden henüz oy sayımı sürmesine rağmen bugüne kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının gölgesinde yapılan seçimlerde 100 milyona yakın kişi posta yoluyla oy kullandı. Kritik eyaletlerdeki oy sayımı hala devam ediyor.

ABD'de başkanlık seçimlerinde tüm zamanların en yüksek katılım düzeyi gerçekleşti. 270 delegeye ulaşan aday ise başkan olmaya hak kazanacak.

AP'nin aktardığına göre seçim sonuçları şu şekilde:

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER

Tennessee (11 delege);Mississippi (6 delege);Oklahoma (7 delege);Alabama (9 delege);Kentucky (8 delege);Batı Virginia (5 delege);Güney Carolina (9 delege);Arkansas (6 delege);Indiana (11 delege);Wyoming (3 delege);Kuzey Dakota (3 delege);Güney Dakota (3 delege);Nebraska (5 delege);Louisiana (8 delege);Kansas (6 delege);Missouri (10 delege);Utah (6 delege);Idaho (4 delege);Montana (3 delege);Ohio (18 delege);Iowa (6 delege);Florida (29 delege);Teksas (39 delege);Maine (1 delege) 

Toplam: 214 delege

BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER 

Vermont (3 delege);Virginia (13 delege);Massachusetts (11 delege);Connecticut (7 delege);New Jersey (14 delege);Delaware (3 delege);Maryland (10 delege);Illinois (20 delege);Rhode Island (4 delege);New York (29 delege);New Mexico (5 delege);District of Columbia (3 delege);Colorado (9 delege);California (55 delege);Oregon (7 delege);Washington (12 delege);New Hampshire (4 delege);Minnesota (10 delege);Arizona (11 delege);Maine (3 delege);Wisconsin (10 delege);Michigan (16 delege) 

Toplam: 264 delege

SAYIMIN DEVAM ETTİĞİ EYALETLER

Birçok eyalette oy sayımı %99 seviyesine ulaşırken, henüz oy sayımının devam ettiği eyaletler de bulunuyor.

Posta yoluyla gelen oyların sayımı ise tüm eyaletlerde devam ediyor.

CNN'e göre ise, Joe Biden 253 delege elde etmişken, Trump ise 213 delegeye ulaştı.

TRUMP’IN OĞULLARI ‘YALNIZ BIRAKILDIK’ DEDİ, KIDEMLİ CUMHURİYETÇİLER ‘YOLSUZLUKTAN’ BAHSETMEYE BAŞLADI 

Önde götürdüğü eyaletlerde mektupla verilen oyların sayılmaya başlamasıyla geri düşen ve seçimlerde hile yapıldığını iddia eden ABD Başkanı Donald Trump’ın oğulları, kıdemli Cumhuriyetçi senatörlerin kendilerini yalnız bıraktığı iddiasında. Sosyal medyada başlayan şikayet, kıdemli senatörler Lindsey O. Graham ve Trd Cruz’u harekete geçirse de parti saflarında var olan huzursuzluk ve çekişme bir kez daha su yüzüne çıktı.  

Başkan Trump’ın oğullarından dün “seçim yolsuzluğu konusunda Cumhuriyetçi saflardaki sessizliğin sürmesi halinde, 2024 seçimlerinde seçmenlerin bunu unutmayacağını” iddia eden tweetler atmaya başlamıştı.  

Bir Twitter kullanıcısının, Graham’ın hesabını etiketleyerek “neden sessiz kaldığını” soran bir tweet atması üzerine oğullardan Donald Trump Jr. tweeti alıntıladı ve “Kimse şaşırmıyor” ifadesini kullandı.  

Bu seçimlerde Senato’daki koltuğunu koruyan Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Graham birkaç saat sonra Fox News'te seçimin hileli olduğunu iddia etti.  Graham ayrıca, Trump’ın yasal fonuna 500.000 dolar bağışlayacağını da sözlerine ekledi. Graham’a sosyal medyadan teşekkür, Trump’ın diğer oğlu Eric’ten geldi. Eric Trump, “Omurgaya sahip olduğun için teşekkürler! Bu sahtekarlıkla savaşın!” şeklinde bir tweet atarak Graham’a teşekkür etti.  

Graham’dan sonra, yine kıdemli isimlerden Senatör Ted Cruz da Fox News’e çıkarak, Demokratları seçim hırsızlığıyla suçladı. 

GİZLİ SERVİS, BIDEN'IN KORUMASINI ARTTIRMAYI PLANLIYOR 

Birleşik Devletler Gizli Servis'i, eski başkan yardımcısı Joe Biden'ı korumak için Cuma gününden itibaren Delaware eyaletindeki Wilmington şehrine takviye gönderiyor. Güvenlik protokollerini açıklamak için gizlilik koşuluyla konuşan kişilerin aktardığına göre, Demokratik aday Biden'ın Wilmington kongre merkezini en az bir gün daha kullanacağı ve olası bir galibiyette cuma günü büyük bir konuşma yapacağı düşünülerek Gizli Servis bir grup ajanı eski başkan yardımcısının koruma çevresine ekledi. 

SENATO KONTROLÜ, GEORGIA’DAKİ İKİ İKİNCİ TUR SEÇİMİNE BAĞLI OLABİLİR 


Georgia hangi partinin meclisi kontrol edeceğini belirleyecek olan 5 Ocak'taki iki ikinci tur seçimine ev sahipliği yapmaya hazırlanırken Senato'nun kontrolü için verilen mücadele, iki aylık fazla bir mesai sürecine girdi. Joe Biden’ın başkanlığı kazanması ihtimalinde yeni bir Demokratik yönetimin eğriyi dramatik bir şekilde değiştirme potansiyeli var.  

Neredeyse her yarışta durum netleşmeye başlarken Cumhuriyetçiler önümüzdeki sene için 48 koltuğu garantilediler ama çoğunluk olan 51 koltuğu almaları için Georgia’daki iki seçimden en az birini kazanmaları gerekiyor. 

‘PENSİLVANYA’DA, OY PUSULALARININ ÇOĞU CUMA GÜNÜNE KADAR SAYILMIŞ OLACAK’ 

Pensilvanya eyaleti bakanlarından Kathy Boockvar (Demokrat); sandık sayımının programın ötesinde ilerlediğini ve neredeyse tüm oyların cuma gününe kadar sayılacağını söyledi. Boockvar, "Başından beri söylediğim gibi, oy pusulalarının ezici çoğunluğunun cuma gününe kadar sayılacağını düşünüyorum," dedi. "Hala programın ilerisinde olduğumuzu düşünüyorum ve oy pusulalarının ezici çoğunluğunu zaten saymış durumdayız. Ancak yakın bir yarış olduğu için kazananın kim olduğu henüz tam olarak belli değil. " dedi. 

DEMOKRATLARIN TEMSİLCİLER MECLİSİNDEKİ GRUBUNDA ORTA YOLCULAR SOLCULARI SUÇLUYOR 

Demokratlar arasında perşembe günü şiddetli bir tartışma çıktı ve orta yolcu üyeler, geçen seçimde kazandıkları parti koltuklarının kaybedilmesinden sorumlu tuttukları aşırı sol görüşler için liberal meslektaşlarıyla özel bir toplantıda karşı karşıya geldi. Üyeler üç saatten fazla süren toplantıda ideoloji ve taktik tartışırken bu toplantı, 2020 kampanyasının, başkan adayı Joe Biden yılın hedefini (Trump’ı yenmek) başarmanın eşiğindeyken bile partideki kaynayan gerilimleri ne ölçüde ortaya çıkardığını yansıtıyor. 

Parti liderleri, Trump'ın bölücü davranışının ve koronavirüs salgınının yanlış idare edilmesinin, Cumhuriyetçilerin sahip olduğu bölgelerde seçimi kazanmalarına yardımcı olacağından emin olduklarını ifade etmişlerdi. Ancak yine de en az yarım düzine sandalye kaybettiler ve Senatoyu geri alamadılar. İsminin açıklanmaması koşuluyla çağrıda bulunan ve adının açıklanmaması koşuluyla konuşan birçok kişiye göre orta yolcuların açıklaması, Cumhuriyetçilerin hepsini polisin bütçesini kısmak gibi aşırı sol pozisyonları destekleyen sosyalistler ve radikal solcular olarak kolayca resmedebildikleri yönünde 

CUMHURİYETÇİ PARTİ, BİNLERCE SEÇMEN DOLANDIRICILIĞI VAKASI İDDİASIYLA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU  

Nevada’da Cumhuriyetçi Parti perşembe akşamı ABD Başsavcısı William P. Barr'a  Nevada'da en az 3.062 kişinin eyalet dışına taşındıktan sonra oy kullandığını iddia ederek suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu. Partinin avukatları, Ulusal Adres Değişikliği veri tabanıyla seçmen kayıt adları ve adreslerinin çapraz kontrol edilmesiyle belirlenen seçmenlerin bir listesini Barr'a gönderdi. 

Nevada yasası, orduda hizmet ediyorlarsa, ordudan biriyle evli veya okula gidiyorlarsa, sakinlerin eyalet dışına taşındıktan sonra oy kullanmalarına izin veriyor. Nevada Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği perşembe günü bir tweet'te eyaletteki seçmenlerin eyaletten geçici olarak ayrıldıklarında oy kullanma haklarını kaybetmediklerini belirtti.