ABD Savunma Bakanı: Ordunun sokağa çıkması son çare olmalı

ABD Savunma Bakanı: Ordunun sokağa çıkması son çare olmalı

ABD yönetimi, Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestolara müdahale etmek konusunda ayrı düştü. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Trump'ın aksine "Başkaldırı Yasası'nın kullanılmasını desteklemiyorum” dedi.

ABD’de George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından başlayan eylemler sürerken, ülke yönetimi, eylemlere karşılık verme yöntemi konusunda fikir ayrılığına düştü.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 gün önce yaptığı açıklamada, ‘gerekirse orduyu sokağa çıkarırım’ demişti. Trump bu sözleri, 203 yıl önce çıkarılan ve ABD başkanlarına belirli koşullarda orduyu sokağa çıkarma hakkı veren ‘Başkaldırı Yasası’ndan güç alarak sarf etti.

Ancak ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Trump’tan farklı düşünüyor. Protestoların 9’uncu gününde Pentagon'da yaptığı konuşmada konuya ilişkin değerlendirmeler yapan Esper, “Başkaldırı Yasası'nın kullanılmasını desteklemiyorum” dedi.

‘SON ÇARE OLMALIDIR’

Esper konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Muvazzaf askerlerin kanunlara uyulmasını sağlamak için sokağa çıkması son çare olmalıdır ve yalnızca en acil, en vahim anlarda gerçekleşmelidir. Şu an öylesi bir durumda değiliz"

Esper, Ulusal Muhafızlar'ın bu göreve daha uygun olduğunu ileri sürerek, "Bunu yalnızca bir Savunma Bakanı olarak değil, eski bir asker ve eski bir Ulusal Muhafız olarak da söylüyorum” dedi.

George Floyd'un ölümüyle ilgili “korkunç bir suç” diyen Esper, polislerin bu cinayetten sorumlu tutulması gerektiğini, böyle trajedilerin çok sık yaşandığını da sözlerine ekledi.