ABD, savaşın pimini çekti: İranlı komutan Kasım Süleymani öldürüldü

ABD, savaşın pimini çekti: İranlı komutan Kasım Süleymani öldürüldü

İran Dışişleri Bakanı, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Süleymani’nin öldürülmesinin ardından “ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacak” dedi.

Pentagon, Bağdat'taki Uluslararası Havalimanı'nda Haşd-i Şabi komutanlarını hedef alan hava saldırısında İran Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Haşd-i Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis'in öldürüldüğünü duyurdu.

İran devlet televizyonuna göre İran Devrim Muhafızları da Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünü doğruladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, devletin resmi internet sayfasından yayımlanan mesajında, "Hiç kuşku yok ki, büyük İran ulusu ve bölgenin diğer özgür ulusları bu korkunç suçun intikamını alacaktır" ifadelerini kullandı. İran bu ifadelerle, olası bir gerilimin bölgesel düzeyde etkileri olacağı mesajını verdi.

Öte yandan, İran Ulusal Güvenlik Meclisi’nin de Süleymani suikastinin ardından acil gündemle toplandığı öğrenildi.

'BİZE BİLGİ VERİLMEDİ VEYA DANIŞILMADI'

Süleymani'nin öldürüldüğünün duyurulmasının ardından ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Eliot Engel ise yaptığı açıklamada, Süleymani'nin öldürülmesi öncesinde kendilerine bilgi verilmediğini veya danışılmadığını belirtti.

Öte yandan ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, saldırı sonrasında Irak'taki ABD vatandaşlarının ülkeyi acilen terk etmesi uyarısında bulundu.

'ABD SONUÇLARINDAN SORUMLU OLACAK'
 
Konuya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de şunları söyledi: 

“IŞİD’e, El Nusra’ya ve El Kaide’ye karşı en etkili savaşan kuvvetin lideri General Süleymani’nin hedef alınması ve suikaste uğraması, bölgede tansiyonun son derece tehlikeli ve aptalca bir şekilde yükseltilmesidir. ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır.”

'ABD'DEN İNTİKAM ALACAĞIZ'

Devrim Muhafızları eski komutanı Muhsin Rezai, Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘ABD’den güçlü bir şekilde intikam alınacağını’ “Süleymani şehit kardeşlerinin arasına katıldı, ABD’den güçlü bir şekilde intikam alacağız” sözleriyle belirtti.

TRT Haber'in geçtiği son dakika bilgisine göre İran Devrim Muhafızları "ABD ya askerlerini toplasın gitsin ya da tabut siparişi versin" şeklinde açıklama yaptı.

İRAN'DA 3 GÜN GENEL YAS İLAN EDİLDİ

İran dini lideri Ayetullah Hamaney, Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin ölümünün üzerine üç gün genel yas ilan etti.

Hamaney mesajında, "İran milletinin büyük mücahit General Süleymani ve Ebu Mehdi Mühendis ve diğer şehitleri saygı ile anacağız" diyerek General Süleymani’nin ailesine taziyelerini iletti.

HERMON DAĞI, FÜZE SALDIRISI RİSKİNDEN DOLAYI ZİYARETE KAPATILDI

İsrail Savunma Bakanı Bennett, Süleymani'nin ölümü sonrası tehditleri ele almak için Tel Aviv'de üst düzey güvenlik ve ordu yetkilileriyle bir toplantı düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, Golan Tepeleri'ndeki Hermon Dağı füze saldırısı riskine bağlı olarak ziyaretçilere kapatıldı.

PETROL FİYATLARI 4 AYIN ZİRVESİNE ULAŞTI

ABD'nin, İranlı komutan Kasım Süleymani'yi öldürmesi sonrası, jeopolitik risklerdeki artış endişesiyle petrol ve altın fiyatlarında hareketli saatler yaşanıyor. Petrol fiyatlarında artış yüzde 4'ü görürken, altın fiyatları da yükseldi.

'SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ Şİİ MİLİSLERLE ABD ARASINDA YENİ ÇATIŞMALARIN HABERCİSİ'

Rus Senatör Konstantin Kosaçev, Washington’ın İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komuntanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ABD ile Irak’taki radikal Şii milisler arasında yeni çatışmalara neden olacağını ve bölgedeki durumun kötüleşmesine yol açacağını söyledi.

'ABD BİRLİKLERİNİN VARLIĞINA İZİN VEREN KOŞULLARIN AÇIK İHLALİ'

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Süleymani ve Mühendis'in öldürülmesini "yıkıcı bir savaşı ateşleyecek" bir "saldırganlık" olarak nitelendirdi. "Bir Irak askeri komutanının suikastı Irak ülkesine, devletine, hükümetine ve halkına karşı bir saldırganlıktır" ifadelerini kullanan Abdulmehdi, saldırının Irak topraklarında "ABD birliklerinin varlığına izin veren koşulların açık bir ihlali" olduğunu söyledi.