ABD, Pekin'i ilave yaptırım uygulamakla tehdit etti

ABD, Pekin'i ilave yaptırım uygulamakla tehdit etti

ABD Hazine Başkanlığı, Pekin'i dolar manipülatörü olmakla suçladı.

Çin'in para birimi olan Yuan aşırı değer kaybetmesine rağmen müdehale etmemesi dünyada ki başlıca borsalarda değer kayıplarını beraberinde getirdi. Çin, ABD'den de tarım ürünleri alımını da durdurdu.

Pekin'in ABD Başkanı Trump ile girdiği ticaret savaşıyla birlikte küresel ekonomiye zarar vereceği endişesiyle Wall Street'ten sonra Asya piyasaları da düşüşe geçti.

Dünya üzerindeki bu düşüş Türkiye'deki borsayı da etkiledi. Endeks psikolojik sınır 100 bin altına inerek 99 bine düştü.

Çin'in bors endeksi 1,5 puan, Avustralya'nın ki ise yüzde 2,3 düşüşe geçti. Tokyo, Seul ve Hong Kong'da ise geri çekilme görüldü.

Trump'ın geçen hafta Çin'den ithal edilen ürünlere yüzde 10 ek verdi uygulayacağını söylemesi üzerine Pekin'in para birimi Yuan'ın Dolar karşısındaki düşüşüne müdehale etmedi.

Çin Ticaret Bakanlığı ise almaya söz vermiş olduğu Amerikan Tarım ürünlerinin ithalatını askıya aldığını açıkladı. 

Yuan son aylarda dünya para birimlerinin karşısında değer kazanmaktaydı. 83 kuruşa kadar çıkmış olan Yuan, Türk Lirası karşısında 1 yılda yüzde 30 değer kazandı.

Çin'in Yuan'ı Dolar karşısında 7,052'nin altına indirmesi üzerine ABD Hazine Bakanlığı Pekin'i dolar manipülatörü olmakla suçladı. Bu durumun ilave yaptırımlara yol açtığını belirtti.