ABD Kongresi resmileştirdi: Joe Biden'ın başkanlığı kesinleşti

ABD Kongresi resmileştirdi: Joe Biden'ın başkanlığı kesinleşti

ABD Kongresi, başkanlık seçimlerindeki bütün delegeleri onaylayarak Joe Biden’in başkanlığını ve Kamala Harris’in başkan yardımcılığını resmileştirdi.

İleri Haber

ABD Başkanı Donald Trump'ın, başkanlık seçimlerinde hile olduğunu iddia ederek düzenlediği 'Çalmayı Durdur' mitingi için destekçileri başkent Washington DC'de için bir araya geldi. Trump buradaki destekçilerine seslenerek, başkanlık seçimlerinde yenilgiyi kabul etmeyeceğini ve mücadeleyi bırakmayacağını söyledi. 

Trump, 3 Kasım 2020'de yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçlarının netleştirilmesi için bugün yapılacak Kongre oturumu için Washington'da toplanan destekçilerine seslendi.  Kurşun geçirmez camın ardından konuşan Trump, "Demokratlar'ın seçimlerde usulsüzlük yaptığı" yönündeki iddialarını sürdürdü. Trump, seçimleri asıl kazananın kendisi olduğunu savunarak, "Asla yenilgiyi kabullenmeyeceğim, pes etmeyeceğim" dedi. 

Kendisini destekleyen kişilerle, oturumun yapılacağı Kongre binasına yürüyeceğini belirten Trump, "Burada demokrasimizi korumak için bulunuyoruz" dedi.

MİTİNG SONRASI KONGRE BİNASI İŞGALİ

Trump'ın mitinginin ardından taraftarları Kongre Binası'na girdi. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Trump'ın destekçilerinin Kongre Binası'nı işgalinin ardından bölgeye Ulusal Muhafızlar çağırıldı. Başkan Yardımcısı Mike Pence binanın sığınağından tahliye edilirken, Washington D.C. Belediye Başkanı, akşam 18.00'den sabah 06.00'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Kongre binası da protesto nedeniyle kapatıldı.

PENTAGON ÇAĞRIYI REDDETTİ

Pentagon, Washington'un Ulusal Muhafızlar'ın Kongre Binası'nı koruması çağrısını reddetti.  Washington D.C.'nin eski polis şefi, "Bu, ABD'nin bir darbe girişimine en çok yaklaştığı zaman" dedi. 

ULUSAL MUHAFIZLAR BÖLGEYE GİDİYOR

Beyaz Saray Sözcüsü, Ulusal Muhafızlar'ın Trump'ın talimatıyla Kongre Binası'na gönderildiğini duyurdu. 

BIDEN'DAN AÇIKLAMA: DEMOKRASİMİZ SALDIRI ALTINDA

ABD'nin resmi seçim sonuçlarına göre yeni başkanı Joe Biden, yaşanan olaylara ilişkin bir açıklama yaptı. 

Mevcut Başkan Trump’ı ulusal kanallara çıkıp açıklama yapmaya çağıran Biden'ın Sputnik'te yer alan habere göre açıklamasından satır başları şöyle:

- Demokrasimiz benzeri görülmemiş bir saldırı altında.

- Bu kaotik manzara gerçek Amerika'yı yansıtmıyor ve derhal sona ermeli. Bunu yapanlar kanunsuz aşırılıkçılar.

- Yapılan protesto değil bir kalkışmadır. 

- Demokrasinin simgesi olan ülkemizin bu aşamaya gelmesi beni şoke etti.

- Başkan Trump sorumluluk almalı ve kaosu durdurmak için ortaya çıkmalı.

- Güvenliğim, güvenliğimiz ve yemin törenim için endişeli değilim. 

TRUMP'TAN 'EVİNİZE DÖNÜN' ÇAĞRISI

Trump, göstericiler için yayınladığı bir video ile 'evinize dönün' çağrısı yaptı. 

Trump'ın çağrısı şu şekilde: 

Acı çekiyorsunuz, incindiniz. Bir seçim yaptık, Bu seçim bizden çalındı ve herkes bunu biliyor. Özellikle diğer taraf. Ama şu an evinize gitmeniz gerek. Barışa ihtiyacımız var. Daha önce hiç böyle bir şey yaşanmamıştı. Sizi anlıyorum. Ancak barış içinde evlerinize gidin. 

4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kongre Binası'nı işgal eden Trump taraftarları ile  ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbede sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi.

ŞEHİRDE 15 GÜNLÜK ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, protestoların ardından şehirde 15 günlüğüne acil durum ilan edileceğini duyurdu. Bu karara göre acil durum, Biden'ın yemin töreninin gerçekleşeceği 20 Ocak'ın ertesi gününe kadar devam edecek.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Matt Pottinger ise istifa etti. 

BIDEN'IN BAŞKANLIĞI RESMİLEŞTİ

ABD Kongresi, başkanlık seçimlerindeki bütün delegeleri onaylayarak Joe Biden’in başkanlığını ve Kamala Harris’in başkan yardımcılığını resmileştirdi.

306 delege ile Joe Biden’in başkanlığı ve Kamala Harris’in başkan yardımcılığı kesinleşti.

'BU BİR BULAŞTIRMA ETKİNLİĞİ'

Trump yandaşlarının Washington DC'deki mitinginde bir konuşmacı dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tehlikesini hiçe saydı.

Konuşmacı, kalabalık kitleye "Tanımadığınız birine sarılın. Bu bir kitle bulaştırma etkinliği. Hadi devam, sarılın" dedi.

ABD, koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında bulunuyor. Salgının ilk gününden bu yana ABD'de 360 binden fazla insan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.