ABD, Kabil'deki sivil ölümleri reddetmedi: 'Karşı çıkacak bir pozisyonda değiliz'

ABD, Kabil'deki sivil ölümleri reddetmedi: 'Karşı çıkacak bir pozisyonda değiliz'

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD Genelkurmay Başkanlığı Bölgesel Operasyonlar Direktör Yardımcısı William Taylor ile Afganistan’dan çekilme sürecine ilişkin düzenlediği ortak basın toplantısı düzenledi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD güçlerinin Kabil’de düzenlediği hava saldırısında aynı aileden 6’sı çocuk, 9 sivilin öldürüldüğüne ilişkin haberleri “Karşı çıkacak bir pozisyonda değiliz. Şu anda durumu değerlendiriyoruz” şeklinde yorumladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD Genelkurmay Başkanlığı Bölgesel Operasyonlar Direktör Yardımcısı Tümgeneral William Taylor ile Afganistan’dan çekilme sürecine ilişkin düzenlediği ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD güçlerince pazar günü Kabil’de bomba yüklü olduğu iddia edilen bir araca yapılan hava saldırısı hakkında konuşan Kirby,  aracın bomba yüklü olmadığı ve ikincil bir patlamanın yaşanmadığına ilişkin haberlere dair, ikinci bir patlamanın meydana geldiğine dair ellerinde kanıt bulunduğunu ancak bu kanıtları açıklayacak durumda olmadığı şeklinde konuştu.

‘KARŞI ÇIKACAK DURUMDA DEĞİLİZ’

Saldırının aynı aileden 6’sı çocuk, 9 sivilin ölümüne neden olduğuna ilişkin haberlerin sorulması üzerine Kirby, “Sivil kayıpları olduğuna ilişkin haberlere karşı çıkacak bir pozisyonda değiliz. Şu anda durumu değerlendiriyoruz” dedi.

‘ÇOK YÜKSEK PROFİLLİ SALDIRIYI ÖNLEDİK’

AA muhabirinin, "Bir yerleşim yerinde düzenlendiği dikkate alındığında pazar günkü saldırının yan hasarlara neden olması neredeyse kesindi, o aracı durdurmak için başka bir seçenek yok muydu? Tek seçenek bu muydu?" sorusuna ise Kirby, tehdidin dinamik, hızlı gelişen ve acil olduğunu dikkate alarak o aracı hava saldırısı ile imha ettiklerini söyleyerek yanıt verdi.

Aynı soruya yanıt veren Tümgeneral Taylor ise söz konusu hava saldırısının "çok yüksek profilli bir saldırıyı önlediğini" ileri sürdü.