ABD İran tankerine el koymak istiyor

ABD İran tankerine el koymak istiyor

ABD, Cebelitarık'ta el konulan İran tankerinin serbest bırakılması sürecini engelledi.

Donald Trump yönetimi, İran’la gerilimi tırmandıracak bir adım daha attı. İngiltere’ye bağlı Cebelitarık’ın alıkoyduğu İran tankerinin serbest bırakılması süreci, ABD’nin girişimiyle durduruldu. ABD Adalet Bakanlığı petrol tankerine el koymak için talepte bulundu; bunun üzerine bugün serbest bırakılması beklenen İran tankerinin yasal süreç tamamlanana dek Cebelitarık’ta tutulacağı açıklandı.

İngiltere’ye bağlı Cebelitarık yönetimi, İran’a ait Grace 1 isimli tankerine 4 Temmuz günü gece karanlığında baskın yaparak el koymuştu. Tankerin Avrupa Birliği yaptırımlarını delecek şekilde Suriye’ye petrol taşıdığı ve ABD’nin baskısıyla tutulduğu iddia edilmiş, İran da misilleme olarak iki hafta sonra Basra Körfezi’nde bir İngiliz tankerini alıkoymuştu.

Cebelitarık’taki işlemlerin bugün tamamlanması ve İran tankerinin bırakılması, bu gelişmenin de İngiliz tankerinin İranlı yetkililer tarafından bırakılmasının önünü açması bekleniyordu. Ancak ABD Adalet Bakanlığı, tankere ek koymak için son dakikada yasal başvuruda bulundu. Cebelitarık yönetiminden yapılan açıklamada, başvurunun Yüksek Mahkeme tarafından yerel saatle 16.00’da inceleneceği ve tankerin şu an için bırakılmayacağı belirtildi.

Haberi ilk duyuran Gibraltar Chronicle gazetesi, Yüksek Mahkeme Yargıcı Anthony Dudley’nin ‘ABD’nin bu hamlesi olmasaydı gemi çoktan yelken açmıştı’ dediğini yazdı.

İran yönetimi bu gelişme hakkında henüz bir açıklama yapmış değil.