ABD, İngiltere ve Fransa'dan yeni Suriye hamlesi

ABD, İngiltere ve Fransa'dan yeni Suriye hamlesi

ABD, Fransa ve İngiltere kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yeni arayışlar içinde.

Suriye ordusunun Doğu Guta'da zafere ilan etmeye hazırlandığı günlerde, kimyasal saldırı iddialarının hem Rusya hem de Şam tarafından yalanlanmasına rağmen Şam'a saldıran ABD, İngiltere ve Fransa, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde yeni bir hamle peşinde.

BBC Türkçe’nin haberine göre BM Güvenlik Konseyi'ne bir tasarı sunan ABD, İngiltere ve Fransa, Duma'daki kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili Şam ve Rusya'nın da günlerdir dillendirdiği inceleme yapılması talebini sanki yeni bir istekmiş gibi yeniden gündeme getirdi.

[ih2]

Tasarıda ayrıca, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden Suriye'de yapacağı incelemeyi 30 gün içinde sunması istendi.

Tasarıyla ilgili müzakerelerin Pazartesi günü başlaması öngörülüyor. Ancak, tasarının ne zaman oylamaya sunulacağı ise henüz netlik kazanmadı.

İKİ YÜZLÜ TUTUM: İNCELEMENİN BAŞLAYACAĞI GÜN SALDIRMIŞLARDI

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) bağlı heyetler, Perşembe günü Suriye'ye gitmişti. OPCW’nin çalışmalarına başlamasının beklendiği Cumartesi günü ise İngiltere, Fransa ve ABD ortak düzenledikleri hava operasyonuyla Suriye'ye saldırdı. Atılan füzelerin birçoğu da Suriye ordusu tarafından havada düşürüldü.

ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye'deki bazı askeri hedeflere yönelik hava saldırısının ardından Rusya bu operasyonu kınayan bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne sundu ancak bu tasarı reddedildi.