ABD ile Taliban anlaşma imzaladı

ABD ile Taliban anlaşma imzaladı

ABD ile Taliban arasında anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre ABD'nin 19 yıl aradan sonra Afganistan'dan çekileceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 19 yıllık Afganistan Savaşı'nın bitirme yolunda önemli bir adım olarak görülen Taliban'la barış anlaşmasına imza atmak üzere Katar'ın başkenti Doha'ya vardı.

Washington'dan Doha'ya uçan Pompeo, imza törenine katılmadan önce Katar Emiri ile görüşecek.

Anlaşma sonucunda ABD kademeli olarak bölgedeki askerlerini Afganistan'dan çıkaracak. 

Birçok kişi anlaşmanın uzun süreli barış yaratamayacağını, çünkü Afganistan'daki aktörlerin anlaşamayacağını düşünüyor. 

Tören saati yaklaştıkça, anlaşmanın detayları da belli olmaya başladı. AFP'nin aktardığına göre ABD, Afganistan'dan tüm askerlerini 14 ay içerisinde çekecek.

Anlaşmaya saatler kala Taliban, Afganistan'daki savaşçılarına, "Ülkenin mutluluğu için herhangi bir saldırıdan kaçının" dedi. Taliban Sözcüsü Zabullah Mücahit, ABD'nin verdiği sözleri tutmasını beklediklerini söylerken, "yabancı savaş uçaklarının hava sahamızı kullanması bizi rahatsız etti ama yine de kurallara uyuyoruz" dedi.

ABD, 2 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan 11 Eylül 2001 saldırılarından bir hafta sonra, Afganistan'a asker indirmişti. ABD askeri 19 yıldır Afganistan'da bulunuyor. Afganistan Savaşı, ABD tarihinin en uzun süreli dahil olduğu savaş.

İmza törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

ANLAŞMA İMZALANDI

ABD ile Taliban temsilcileri, Afganistan'da barış sürecini başlatan anlaşmayı imzaladı.

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" adı verilen anlaşma, yaklaşık iki yıl ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'daki Sheraton Hotel'de düzenlenen törenle imzalandı. Anlaşmaya, ABD adına ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza attı.

Afganistan'da 19 yıldır devam eden savaşı sona erdirecek anlaşmaya göre, ABD, 135 gün içinde Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600'e indirecek. ABD ve müttefikleri, Taliban'ın anlaşmaya uyması halinde 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek.