ABD, IKBY'de 3 üs daha kuruyor

ABD, IKBY'de 3 üs daha kuruyor

İsrailli Ortadoğu uzmanı Profesör Uzi Rabi, Trump’ın açıklamalarının aksine ABD’nin Irak’tan güç çekmediğini ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin İran sınırına çok yakın yerlerde en az üç yarı kalıcı yeni üs inşa ettiğini öne sürdü.

Amerikan Breaking Defense sitesine konuşan Moshe Dayan Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi direktörü Profesör Uzi Rabi, Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin ,Trump’ın çekilme kararıyla birlikte Rusya’nın bölgeye hızlı ve kapsamlı nüfuz ettiğinin farkında olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra Irak Parlamentosu’nun ABD birliklerinin ülkeden çıkması yönünde karar almıştı.

Breaking Defance, bu kararın “bağlayıcı olmadığını” aksine ABD’nin bölgedeki varlığını daha da artacağına dikkat çekti.

Siteya konuşan İsrailli Rabi, ABD’nin İran sınırına sadece 14 kilometre uzaklıktaki Halepçe kenti yakınlarında askeri bir üs kurmayı planladığı, Süleymaniye ve Erbil’in güneyinde de iki yeni üs kurmak istediğini söyledi.

Rabi, ABD’nin Irak’tan çekilmekle İran’a uygulanan yaptırımlara ciddi zarar vereceğini fark ettiğini de vurguladı.

Trump’ın açıklamalarına rağmen ABD’nin bölgedeki varlığını sürdürmek zorunda olduğunu fark ettiğini ve bunu da Kürt bölgelerinde üsler kurarak yaptıklarını belirten Rabi, “Bu stratejik bölgede faaliyet gösteren tüm güçler tarafından da bekleniyordu” dedi.