ABD, Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu 33 yıl sonra kaldırdı

ABD, Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu 33 yıl sonra kaldırdı

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne uyguladığı silah ambargosunu 33 yıl sonra kaldırmasının ardından Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak ''Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacağız'' dedi.

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik uyguladığı silah ambargosunu 33 yıl sonra kaldırdı. Bu kararın üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD'nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır" denildi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve GKRY ile yaşadığı fikir ayrılığının ardından ABD silah ambargosunu kaldırma kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis'i arayarak ambargonun kaldırıldığını bildirmesinin ardından, ambargonun kaldırılması ABD'li yetkililer tarafından kamuoyuna açıklandı.

Yunan basınındaki haberlerde, ABD'li yetkililerin ambargonun kaldırılmasının Doğu Akdeniz’deki gündemden bağımsız olduğunu ifade ettiği bilgisi de yer aldı. Haberin kamuoyuna açıklanmasının ardından bir tweet atan Rum lider Anastasiadis, ambargonun kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

TÜRKİYE'DEN YANIT

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin GKRY'ye yönelik silah ambargosunun kaldırılması kararıyla, adadaki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saydığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"ABD'nin Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde bugün açıkladığı karar Ada'daki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saymaktadır. Bu kararın Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çabaları olumsuz etkileyeceği de muhakkaktır. Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD'nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır. ABD'nin bu kararını gözden geçirmesini, bölgede barış ve istikrarın tesisi için mevcut çabalara destek vermesini bekliyoruz. Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır."